Під час спецоперації із затримання Цемаха загинув Герой України Колодяжний

06 вересня 16:27

Він помер у госпіталі від отриманих травм.

 

В результаті спецоперації на окупованій території Донбасу із затримання бойовика "ДНР" Володимира Цемаха у Сніжному в червні 2019 роки від поранень загинув розвідник Олександр Колодяжний. Про це у Facebook написала журналістка "Цензор.Нет" Віолетта Кіртока, яка раніше писала матеріал по Колодяжному.

"Тільки що я дізналася, хто загинув при взятті Цемаха, якого вчора відпустили. Це людина, чий голос береже мій телефон, чиї фотографії я робила, кого я бачила радісним і схвильованим. Це Олександр Колодяжний, Кол. Народний герой України. Як я сподівалася, що він виживе, незважаючи на важкі поранення, отримані під час важливої військової операції", - написала журналістка.

Народний Герой України Олександр Колодяжний помер 11 липня в лікарні після поранення, яке він отримав в зоні проведення операції об'єднаних сил на Донбасі. За даними журналістів, розвідник був поранений внаслідок підриву на міні під час виконання бойового завдання в районі міста Мар'їнка 27 червня.

У свою чергу колишній депутат Верховної Ради Олег Ляшко у Facebook написав, що старший сержант Колодяжний підірвався на двох протипіхотних мінах і був доставлений в госпіталь в Харкові, а потім у Київ. Солдат Дмитро Гержан, рятуючи Колодяжного, теж підірвався на міні та втратив ногу.

Напередодні журналістка видання "Настоящее время" Ірина Ромалійська написала у Facebook: "Під час безпрецедентної для Києва операції (з такого глибокого тилу ворога спецпризначенці ще нікого не вивозили) Один співробітник СБУ загинув, двоє були поранені. Україна дістала Цемаха, як мінімум, ціною одного життя". Водночас під час свого ефіру вже на каналі "Настоящее время" вона уточнила, що цю інформацію виданню підтвердили "декілька незалежних одне від одного джерел".

У свою чергу прессекретарка СБУ Олена Гітлянська заявила, що в червні-липні жоден співробітник спецслужби не загинув. Водночас це не виключало можливу загибель під час спецоперації співробітника іншого відомства.

Ексначальника протиповітряної оборони "Слов'янської бригади "ДНР" Володимира Цемаха 29 червня взяли під варту в Києві на 60 діб без права внесення застави. Бойовика вивезли з окупованої території українські спецслужби. Йому інкримінують ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи терористичної організації).

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах та ексначальник штабу так званого "Міністерства оборони "ДНР" Дмитро Купріян ("Батя") можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17.

Прокуратура Нідерландів і низка депутатів Європейського парламенту просили Україну не обмінювати Цемаха на українських політв'язнів у Росії, адже допитати його в РФ буде набагато складніше. Однак в обміні ексбойовика вкрай зацікавлена Росія, яка намагається приховати власні військові злочини в Донбасі.

5 вересня Київський апеляційний суд прийняв рішення про звільнення Цемаха з-під варти під особисте зобов'язання. Суддя скасував рішення Шевченківського суду про продовження йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до 20 жовтня.