Під час "нормандської зустрічі" Зеленський хоче обговорити терміни припинення війни в Донбасі

19 листопада 14:02

За його словами, мало просто говорити про припинення війни на сході України, необхідно вирішити питання з конкретними термінами.

 

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі в "нормандському форматі", яка запланована на 9 грудня, має намір говорити про конкретні терміни припинення війни в Донбасі. Також Зеленський хоче конкретики щодо строків деокупації Донбасу.

"Кожен день ми можемо говорити про припинення війни на Донбасі, повернення наших територій. Але ми не можемо просто про це говорити. Потрібно домовлятися про повернення наших територій. Я кажу про зрозумілі якісь терміни", - заявив президент під час брифінгу після зустрічі з прем'єр-міністром Чехії Андрієм Бабишем, відповідаючи на питання про свої очікування від зустрічі в Парижі.

Він також вказав, що "хоче говорити про повернення, деокупацію Донбасу з якимись більш-менш чіткими термінами". За словами Зеленського, " ми про це будемо говорити. Я буду піднімати це питання".

Як повідомлялося, лідери України, Німеччини, Франції і Росії на "нормандському саміті" можуть підписати рамковий документ про перспективи політичного врегулювання ситуації в Донбасі.

Президенти України і Франції Еммануель Макрон і Володимир Зеленський під час телефонної розмови 15 листопада обговорили майбутній саміт "нормандської четвірки", який має відбутися 9 грудня в Парижі. За даними Le Figaro, метою саміту є "відкриття нової послідовності імплементації Мінських домовленостей".

14 липня в Парижі і 2 вересня у Берліні відбулися зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції і Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату". Зустріч лідерів "нормандської четвірки" було заплановано на 17 вересня, але її скасували за ініціативою Росії.

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.