Перша громада УПЦ МП Рівненської області оголосила про перехід до ПЦУ

08 сiчня 14:13

Жоден із парафіян не був проти переходу до Православної церкви України.

 

Громада Хрестовоздвиженського храму села Деражне Костопільського району стала першою в Рівненській області, яка вирішила перейти від Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України. Про своє рішення громада оголосила 7 січня, після святкової літургії, повідомив староста храму Микола Гаврилюк у коментарі "Радіо Свобода".

"Громада виявила бажання, щоб у нашому селі була створена українська православна церква. Під час цього церква була вщерть заповнена людьми. Отець Віктор (Чабан) підтримав це рішення і готовий далі служити громаді", – повідомив Гаврилюк.

За словами старости храму, за відповідне рішення проголосували більше 300 членів громади. При цьому жоден із парафіян не був проти переходу до ПЦУ. Цей випадок став першим у Рівненській області.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності.

15 грудня на Об'єднавчому Соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Детальніше про об'єднання православної церкви читайте у статті Катерини Щоткіної "На півдорозі до Храму" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".