Перша громада УПЦ МП на Прикарпатті оголосила про перехід до ПЦУ

14 сiчня 11:19

Прихильники Московського патріархату намагались влаштувати провокацію на зборах громади.

 

Громада села Похівка Богородчанського району у неділю, 13 січня, оголосила про перехід до Православної церкви України з неканонічної колишньої Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), повідомляє "Бліц-Інфо".

Таким чином громада Похівки стала першою на Івано-Франківщині, яка вирішили перейти до ПЦУ. Втім, 13 січня про перехід до Православної церкви України також оголосили парафіяни Кафедрального собору Російської православної церкви у Коломиї.

Як повідомляє видання, більшість вірян були згодні на перехід, проте деякі бажали залишитись парафіянами УПЦ МП.

На зборах у сільському клубі близько 20 прихильників Московського патріархату здійняли галас щодо "незаконності" зборів, виникла словесна суперечка. Згодом вони залишили залу під вигуки "сепаратисти".

Понад 100 прихильників ПЦУ, які залишились, проголосували за перехід, обрали керівництво та ревізійну комісію і доручили їм звернутися з проханням прийняти їх у Православну церкву України.

За словами новообраного голови громади Мирослава Аннюка, рішення назрівало вже давно.

"Храм і земля належать сільській громаді. В селі близько півтисячі мешканців, з них дуже маленька частина не хоче переходити. Люди давно говорили, але не ставало духу відкрито про це заявити. А тепер є Томос і ми набралися сміливості. Їм цікаво було сьогодні зробити провокацію, але ми не піддалися. Вони привезли людей навіть з Богородчан та сусідніх сіл",- розповів журналістам Аннюк.

Рішення односельців привітав священик парафії Української греко-католицької церкви отець Ярослав. Він порадив на пасти задніх з оформленням документів, "щоб із церкви нічого не зникло".

​На це сільський голова зауважив, що напередодні священик УПЦ МП разом із паламарем вивозили щось з резиденції у церкві. Тож члени громади домовилися спільно охороняти церковне майно.

Зазначимо, від початку створення Православної церкви України під її юрисдикцію перейшли вже загалом близько 50 парафій колишньої УПЦ МП.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Докладніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".