Перевірка пожежної безпеки: на більшості об'єктів є порушення

16 сiчня 15:58

Тепер уряд щоквартально повинен звітувати президенту про посилення пожежної безпеки в Україні.

 

Президент України Володимир Зеленський направив прем'єру Олексію Гончаруку лист, у якому поставив Кабінету міністрів завдання продовжити посилення контролю пожежної безпеки та покращення матеріально-технічного стану рятувальних підрозділів і служб, повідомили в Офісі президента. Щоквартально уряд повинен звітувати президенту про результати вказаної роботи.

Зеленський направив лист у відповідь на звіт уряду щодо результатів позапланової перевірки стану техногенної та пожежної безпеки на 10374 об'єктах із 37006 об'єктів. Уряд проводив перевірку після пожежі в одеському коледжі.

Так, за результатами перевірки виявили, що на 9208 об'єктах відсутні, несправні або не обслуговуються автоматичні системи протипожежного захисту. Ще на 2066 об'єктах системи електропостачання потребують заміни або ремонту, 3365 об'єктів необхідно обладнати первинними засобами пожежогасіння. Загалом перевірено 28% об'єктів із тих, які підлягали перевірці.

При цьому за порушення вимог пожежної безпеки та невиконання приписів до адмінвідповідальності притягнуто 9934 керівники закладів і відповідальні посадові особи.

"Згідно з повідомленням Кабінету Міністрів, перевірки за додержанням та виконанням вимог законодавства y сфері техногенної та пожежної безпеки тривають", - додали в Офісі президента.

За даними уряду, в держбюджеті на 2020 рік передбачено 12,3 млрд грн для забезпечення діяльності сил цивільного захисту. На придбання спеціальної аварійно-рятувальної (пожежної) техніки планують направити 600,4 млн грн, на інші видатки (пальне, спецодяг, обслуговування техніки, послуги зв'язку тощо) – 233,3 млн грн.

Нагадаємо, 12 грудня заступник міського голови Одеси Андрій Котляр оприлюднив перелік 16 загиблих унаслідок пожежі. Серед них студенти, викладачі та персонал коледжу, директор та заступниця директора Інституту морської біології НАН України, рятувальник, який брав участь у ліквідації пожежі. Опіки та отруєння продуктами горіння дістали 30 людей, деякі з постраждалих отримали травми, вистрибуючи з вікон будівлі.

Масштабна пожежа в шестиповерховій будівлі на розі вулиць Пушкінської та Троїцької в Одесі спалахнула на третьому поверсі у приміщеннях коледжу близько 10:00 4 грудня. Пам'ятка архітектури відома як прибутковий будинок Асвадурова, у ньому розташовувалися офіси фірм, Інститут морської біології, філія Інституту археології НАН України й Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

Поліція зареєструвала кримінальне провадження за ч. 2 статті 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило тяжкі наслідки) ККУ Директорці коледжу Любові Кочерзі повідомили про підозру, 11 грудня суд відправив її під цілодобовий домашній арешт.

Відповідальне за пожежну безпеку керівництво обласного управління ДСНС і Департаменту освіти Одеської ОДА відбулося відстороненням від посад. Згодом Державне бюро розслідувань відкрило проти високопосадовців-надзвичайників справу.

Докладніше про чергову велику пожежу в Одесі читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Роззирнися у своєму місті, перехожий".