Пересувна лабораторія розпочала аналіз повітря біля адмінмежі з окупованим Кримом - МінТОТ

10 вересня 14:09

У пробах повітря в чотирьох населених пунктах Херсонської області перевищення рівня забруднюючих речовин не виявлено.

 

У Херсонській області, на адмінмежі з анексованим Росією Кримом, розпочала роботу пересувна моніторингова лабораторія, повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ). Вона аналізуватиме проби повітря на рівень вмісту у них отруйних хімречовин через викиди хімікатів на окупованому півострові.

"Поблизу адмінмежі з АР Крим працює пересувна моніторингова лабораторія, надана Донецькою ОДА. Кожні 20 хвилин відбираються проби повітря", - йдеться у повідомленні.

Наразі опрацьовані результати проб повітря у селищах Олександрівка та Олексіївка (Каланчацький район), Гаврилівка (Нововоронцовський район) і Першоконстянтинівка (Чаплинський район) Херсонської області.

"За результатами аналізу в селищах Олександрівка, Олексіївка, Гаврилівка перевищення ГДК (гранично допустимої концентрації – ред.) забруднюючих речовин не виявлено. У селі Першоконстянтинівка Чаплинського району за результатами роботи пересувної лабораторії в повітрі не виявлено перевищень ГДК за основними забруднюючими речовинами", - додають чиновники.

Наразі пересувна лабораторія опрацьовуватиме проби повітря у селі Преображенка Каланчацького району Херсонської області.

Перші повідомлення про масштабні викиди в Армянську почали надходити ще 25 серпня (за даними ЗМІ, вперше вони були зафіксовані 23-24 серпня), однак їх наявність окупаційна "влада" півострова визнали лише 28-го. У суміжній Херсонській області також зафіксовано підвищений вміст в повітрі шкідливих хімречовин.

Російська окупаційна прокуратура Криму заявила, що проведе розслідування за фактом викидів шкідливих речовин в атмосферу в Армянську. Відомство "розбереться, чи є в цій ситуації вина посадових осіб, і чи могли ними бути вжиті застережні заходи". З міста евакуювали дітей та оголосили двотижневі канікули.

"Віце-прем'єр-міністр" окупаційного уряду Криму Ігор Михайличенко називав причиною викидів випаровування вмісту кислотонакопичувача на філії заводу "Титан" (перереєстрований "Кримський титан", пов'язаний із Дмитром Фірташем – ред.) через спеку та брак води. Українські прикордонники називають можливою причиною екологічної катастрофи на півночі півострова незаконні військові навчання окупантів. За їхніми даними, під час тренувань вони поцілили відстійники титанового та содового заводів.

Детальніше про ситуацію в Армянську читайте у матеріалі DT.UA "Екологічна катастрофа в анексованому Криму: причини і наслідки".