Патрульна поліція запрацює у Харкові з 26 вересня

02 вересня 13:48

В цей же день розпочнеться набір патрулів у Слов'янську і Краматорську.

 

Патрульна поліція почне свою роботу в Харкові 26 вересня, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Це остання поліція, яка потрапляє у перехідний етап (у зв'язку з тим, окремі положення закону на момент підготовки поліцейських ще не вступили в силу", - заявив Аваков на засіданні Кабміну.

Аваков також зазначив, що 3 вересня стартує набір у нову патрульну поліцію в Івано-Франківську, 6 вересня - у Вінниці, 13 вересня в Чернігові, 15 вересня - в Херсоні, 21 вересня, у Черкасах і Кременчуці, 23 вересня - в Полтаві.

"Особливо наголошую: в Слов'янську і Краматорську 26 вересня ми розпочинаємо набір в патрульну поліцію", - додав він.

Тепер офіційно

У свою чергу, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також зазначив, що "відповідно до закону про поліції Кабінет міністрів сьогодні приймає рішення про створення центрального органу виконавчої влади, який підпорядковується Міністерству внутрішніх справ. Сьогодні в Україні офіційно створюється Національна поліція".

Глава уряду також доручив забезпечити бюджетним фінансуванням Національну поліцію. "Мінфіну України доручаю невідкладно розробити зміну до закону про держбюджет на поточний і 2016 рік. Мова йде про забезпечення фінансування правоохоронної системи, в першу чергу створення Національної поліції. Кошти, необхідні для того, щоб нові поліцейські вийшли на вулиці і охороняли українських громадян, повинні бути забезпечені як в поточному, так і наступному році", - додав він.

Читайте також: Шкіряк повідомив про затримання Мельничука патрульною поліцією

Закон "Про Національну поліцію" був прийнятий Верховною Радою 2 липня. Президент України підписав його 4 серпня. Положення щодо патрульної поліції Києва вступили в силу з дня його публікації.

До набрання чинності окремих положень закону, поліцейські в Києві (з 4 липня) працювали за старим законом. Положення закону щодо патрульної поліції в Одесі і Львові набули чинності з 20 серпня.

У березні Аваков повідомив, що нова патрульна поліція з'явиться у всіх містах-мільйонниках України до кінця 2015 року. Він також спрогнозував підвищення оперативності внаслідок цього:швидкість прибуття нової патрульної служби на виклик складе 4-7 хвилин.

Головним натхненником реформи МВС України в частині поліції стала Катерина Згуладзе, яка провела схожу реформу у себе на батьківщині в Грузії. Отримавши громадянство України в 2014 році і посаду заступника глави МВС, вона разом з іншими реформаторами у відомстві розробляла стратегію реформи: критерії набору нового штату, підвищення зарплат поліцейським і так далі.