Патріарх Варфоломій закликав глав церков визнати Православну Церкву України

04 сiчня 17:23

За його словами, вселенський патріархат не може залишити Україну в момент відчайдушної боротьби.

 

Вселенський патріарх Варфоломій написав звернення до патріархів та архієпископів автокефальних православних церков, у якому закликав підтримати надання автокефалії новоствореній Православній церкві України.

"Реалізація всіх [наших] зусиль очікується 6 січня, в день Богоявлення, на якому ми маємо намір надати Томос автокефалії та співслужити з предстоятелем автокефальної православної церкви [України]", - зазначається у новорічному листі Варфоломія до патріархів і архієпископів автокефальних православних церков.

Він зазначив, що представники українського духовенства уже почали прибувати на Фанар, а ієрархи помісних православних церков мають "вивчити деталі листа, щоб приступити до визнання нової церкви". Також він закликав згадувати у молитвах імя митрополита Київського і всієї України "відразу після імені Його Блаженства архієпископ Чехії та Словаччини".

"Якщо ми вирішимо ігнорувати наших братів, які переживають моменти відчайдушної боротьби в Україні, ми будемо не мати ніякого виправдання в Судний день", - резюмував Варфоломій.

Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

6 січня митрополит Епіфаній від імені Православної церкви України отримає від Вселенського патріарха Томос про створення об'єднаної церкви.

Детальніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".