Парубій підписав закон про примусову хімічну кастрацію за зґвалтування та розбещення неповнолітніх

19 липня 19:13

Тепер документ може підписати президент Зеленський.

 

Спікер Верховної ради Андрій Парубій у п'ятницю, 19 липня, підписав законопроект №6449 про відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх, який передбачає примусову хімічну кастрацію. Про йдеться у повідомленні на сайті парламенту.

Тепер документ може підписати президент Володимир Зеленський.

Згідно із проектом закону №6449 за зґвалтування малолітніх, крім позбавлення волі від 10 до 15 років, як це передбачено зараз, каратимуть примусовою хімічною кастрацією. Прийнятим законом Рада доповнила Кримінальний кодекс статтею 59-1 про примусову хімічну кастрацію.

Згідно з цією статтею покарання у вигляді примусової хімічної кастрації полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, метою яких є зниження лібідо і сексуальної активності. Хімічна кастрація не застосовуватиметься до осіб, що вчинили злочин у віці до 18 років і старше 65 років.

Також посилена кримінальна відповідальність за злочини сексуального характеру проти малолітніх і неповнолітніх. За зґвалтування неповнолітніх каратимуть позбавленням волі на термін від 7 до 15 років, зараз позбавляють волі до 12 років.

Крім того, над особами, які вчинили зазначені вище злочини, буде встановлено довічний адміністративний нагляд поліції.

Розпусні дії щодо особи, яка не досягла 16-річного віку, каратимуться позбавленням волі на термін до 5 років.

Рада ухвалила закон про хімічну кастрацію педофілів 11 липня. Поштовхом до прийняття закону стало вбивство 11-річної Даші Лук'яненко під Одесою. Зокрема, голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що основною версією вбивства дівчинки є вбивство на сексуальному ґрунті. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розкритикувала прийнятий Верховною Радою закон про протидію сексуального насильства над дітьми, назвавши його таким, який не протидіє насильству, а є лише піаром перед виборами і суперечить лікарській етиці. Крім того, за її словами, прийнятий Верховною Радою закон щодо протидії сексуальному насильству над дітьми порушує права людей.