Парламентарій Деркач опублікував факти втручання США в роботу НАБУ

09 жовтня 11:21

Народний депутат запевнив, що документи отримав від журналістів-розслідувачів, які турбуються за свою безпеку і життя. До того ж, Деркач оприлюднив факти можливих корупційних дій Джо і Хантера Байденов.

 

Ексрегіонал та чинний позафракційний народний депутат України Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, опублікував отримані від журналістів-розслідувачів документи, які нібито свідчать про втручання дипломатів США в роботу українських правоохоронців у справі Байденов. Відповідну заяву народний депутат зробив в ході прес-конференції.

Згідно інформації від парламентарія, перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава протягом кількох років надавав посольства США в Києві інформацію, яка негативно вплинула на перебіг подій в Україні і США. Зокрема, той, "зливав" дані про хід розслідування шести кримінальних справ про компанії Burisma, в яких фігурує екс-віце президент США Джозеф Байден і його син Хантер.

За словами Деркача, ці документи свідчать про підконтрольність НАБУ окремому представникові дипмісії посольства США, про тиск посольства США з 2016 по 2018 роки. На правоохоронців України, про втручання правоохоронних органів і держчиновників України на виборах США в 2016 році, а також про можливі корупційні дії Байдена і його сина Хантера.

Також Деркач заявив, що у нього є документи про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна в рамках розслідування справи про компанії Burisma.

Документи, якими володіє політик, свідчать про те, що Углава через свою помічницю Поліну Чиж передавав посольству США інформацію, яка, за його словами, є важливою частиною "пазла" втручання у вибори в США і міжнародної корупції.

За словами Деркача, ці документи він вже передав в ГБР і Генпрокуратуру. Також парламентарій ініціював створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, і подав до суду клопотання про відновлення розслідування по втручання у вибори в США шляхом розголошення досудового слідства.

Як повідомлялося раніше, Трамп і його особистий адвокат Руді Джуліані намагалися шукати докази втручання України в президентські вибори 2016 року, всупереч висновкам американських спецслужб і Міністерства юстиції про причетність до цього Росії.

Президент Сполучених Штатів був прихильником "теорії змови", яка передбачала, що ворожі йому сили могли заховати зниклі листи його суперниці, демократа Хілларі Клінтон, саме в Україні. В даний час в причетності до атаки на сервери Демократичної партії в 2016 році підозрюють пов'язаних з Кремлем хакерів Fancy Bear.

Трамп цікавився діяльністю Байденом в Україні та публікацією під час кампанії 2016 року компромату на главу його передвиборного штабу Пола Манафорта.

Демократ Джо Байден може стати головним конкурентом Трампа на виборах 2020 року, його син Хантер входив до складу наглядової ради компанії Burisma екс-міністра екології Миколи Злочевського. Американський політтехнолог Пол Манафорт свого часу працював на побіжного екс-президента Віктора Януковича і фігурував у скандалі з "чорної бухгалтерією" його партії.

За підтримки президента Дональда Трампа його адвокат намагався звинуватити Байдена в неправомірної діяльності, в той час як він і його колеги, які працювали з ним в Україні, переслідували свої особисті інтереси, пише видання.

Джуліані був переконаний в тому, що матеріали про Манафорта були сфабриковані і поширені критиками Трампа з метою саботажу його виборчої кампанії, а пізніше були використані для стимулювання розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії у вибори-2016.

Під час липневого розмови з українським колегою Володимиром Зеленським президент США просив його співпрацювати з міністром юстиції і генеральним прокурором Сполучених Штатів Вільямом Барром по ряду питань. Оприлюднення змісту розмови стало підставою для підготовки демократами процедури імпічменту Трампа.

Зазначимо, що сім'я обраного за мажоритарним округом депутата Андрія Деркача уже тривалий час проживає в США. Там же, здебільшого, і мешкають його друзі та соратник, частина із яких є активними членами Республіканської партії.