Парафіяни з церкви УПЦ МП на Дніпропетровщині підтримали перехід до ПЦУ

04 сiчня 00:59

До Православної церкви України приєднається Свято-Покровський храм у Рубанівському.

 

Свято-Покровський храм колишньої Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в селі Рубанівському у Дніпропетровській області підтримав приєднання до Православної церкви України (ПЦУ). Як повідомляє 3 січня "Радіо Свобода", настоятель церкви отець Василь 30 грудня виніс на розсуд вірян відповідну пропозицію й вона отримала підтримку.

"Ми цього не заперечуємо і не приховуємо. Я думаю, це перший крок. А після надання Україні томосу 6 січня буде певна послідовність кроків, мабуть, нам будуть допомагати юристи, напевно, треба буде зареєструвати новий статут в місцевих органах", – сказав помічник настоятеля храму Володимир Дерев'янко.

Він зазначив, що віряни організували збір підписів за приєднання до ПЦУ. Інформація про перехід церковної громади Рубанівського з'явилась й на інтерактивній карті.

Однак раніше в інформаційному відділі Дніпропетровської єпархії УПЦ МП стверджували, що інформація про перехід "не відповідає дійсності" й громада начебто й "надалі перебуває в юрисдикції Дніпропетровської єпархії Української православної церкви (МП, - ред.)".

15 грудня Об'єднавчий Собор, що проводився у Софії Київській, обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) головою помісної української церкви. 6 січня він отримає від Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію української церкви.

Натомість УПЦ МП заявила про невизнання результатів собору та підтвердила заяву про припинення євхаристійного спілкування з Констинопольським патріархатом.

Докладніше читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "На півдорозі до Храму" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".