"Парад диверсантів": на Луганщині затримали ще двох терористів

08 листопада 13:26

За вказівкою російських кураторів вони планували теракти біля однієї з держустанов та поблизу дислокації підрозділу ЗСУ.

 

Співробітники Служби безпеки України затримали у Сєверодонецьку Луганської області двох диверсантів, які планували вчинення терористичних актів у місті, повідомляє прес-служба відомства.

Правоохоронці затримали одного з них біля адміністративної будівлі органу влади, коли він спостерігав за нею та проводив фотозйомку персоналу й охорони держустанови. В автомобілі затриманого було виявлено професійний фотоапарат, три мобільні телефони та документи. А під час обшуку вилучено пакунок із вибуховим пристроєм з трьома тротиловими шашками.

Після вчинення теракту уродженець Донецька планував виїхати в інший регіон країни для здійснення там нового теракту.

Інший диверсант з числа місцевих мешканців збирав інформацію про розташовані у місті підрозділи сил АТО, режим охорони адмінбудівель та правоохоронних органів. Після цього, за вказівкою російських кураторів, об'єктом диверсії було обрано територію біля місця дислокації підрозділу Збройних сил України. Його затримали на шляху до вчинення місця злочину, під час обшуку в нього було вилучено саморобний вибуховий пристрій.

За фактом невдалих диверсій відкрито кримінальне провадження за ч. 3 статті 258 КК України. Обом затриманим оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Наразі тривають слідчі дії з метою встановлення причетності затриманих до терактів в інших регіонах країни.

Раніше головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив про те, суб'єктами замахів і вбивств для спецслужб Російської Федерації і бойовиків терористичних організацій "Л-ДНР" є понад півтори тисячі українських правоохоронців і чиновників

Також правоохоронні відомства України отримали доручення посилити антитерористичний контроль у зв'язку з активізацією роботи російських спецслужб, спрямованої на дестабілізацію ситуації в країні.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, наразі спецслужби Російської Федерації впроваджують в Україні активну фазу плану з дестабілізації ситуації всередині країни.

"Терористичні акти, спрямовані проти журналістів, працівників СБУ, Головного управління розвідки, а також жорстоке вбивство військовослужбовця Аміни Окуєвої спрямовані на нагнітання страху, відчаю і невпевненості населення у здатності державних інститутів забезпечити правопорядок і спокій у суспільстві", - зазначив Турчинов.