Папа Римський пояснив, навіщо згадав Україну у спільній декларації з Кирилом

19 лютого 11:39

Понтифік закликає обидві сторони війни до миру.

 

Папа Римський Франциск заявив, що війна є історичною екзистенціальної проблемою для України, однак потрібно робити все для її припинення, про що він і закликав президента Петра Порошенка, і президента РФ Володимира Путіна.

Про це він заявив на прес-конференції під час перельоту з Мексики в Рим, йдеться в повідомленні Ватикану.

Папа Римський зізнався, що був здивований і трохи стурбований" досить різким тоном реакції глави УГКЦ Святослава Шевчука характер згадки України в підписаній між Ватиканом і Москвою декларації.

Франциск зазначив, що розуміє слова Святослава про те, що "багато українців відчули себе глибоко розчарований і відданими". Однак ця декларація спрямована тільки на встановлення миру, підкреслив він.

Франциск також звернув увагу на те, що слова глави УГКЦ стосувалися виключно по відношенню до зустрічі, тому що саму зустріч Шевчук охарактеризував як дуже позитивна подія.

"Україна зараз знаходиться у стані війни, страждань, різних інтерпретацій. З приводу самого історичного факту цієї війни - у кожного є свої власні уявлення: що це за війна, хто її почав, як, яким чином її завершити", - сказав він, нагадавши, що не раз молився про мир для України.

"Ясно, що це історична проблема, але це і екзистенційна проблема цієї країни, пов'язана зі стражданням. І в цьому контексті я включив цей пункт (про Україну в декларацію)", - зазначив Папа.

Франциск "розуміє те, що українці відчувають себе зрадженими" в цьому контексті. Однак, на його думку, цей пункт покликаний зробити крок на шляху до припинення війни.

"Особисто я сподіваюся, що мінські угоди будуть виконуватися, і не стиратися ліктем, те, що написано рукою. Римська Церква, Папа завжди закликали: "Шукайте мир!" - сказав Папа Франциск, нагадавши, що він приймав у себе і Путіна, і Порошенко, і говорив їм про необхідність встановлення миру.

Читайте також: Київський патріархат порівняв пункти щодо України декларації Ватикану і Москви з Мюнхенською змовою

Понтифік також додав, що "в зоні конфлікту знаходиться нунцій, підтримуючи солдатів, допомагаючи пораненим", і згадав, що католицька церква також відправила чимало допомоги для постраждалих, постійно закликаючи до миру і дотримання підписаних угод.

Спільна декларація папи римського Франциска і глави Російської православної церкви Кирила (Гундяєва) була підписана в аеропорту Гавани 12 лютого. Український переклад, розміщений на сайті "Радіо Ватикану". Російський варіант – на сайті РПЦ.