П'ять країн вимагають від Ірану передачі Франції бортових самописців збитого українського Боїнга

14 лютого 19:41

Глави МЗС п'яти країн вимагають від Ірану передати самописці Франції.

 

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ наполягає на передачі бортових самописців у Францію для розшифровки. Про це йшла мова під час зустрічі міністрів закордонних справ Канади Франсуа-Філіпа шампанське та Ірану Джавад Заріфа, повідомили в офісі глави канадського МЗС.

"Міністр Шампань повторив, що бажаним варіантом для Міжнародної групи з координації та реагування було б, якби Іран скористався потужностями, запропонованими Францією, яка має необхідні технічні можливості для виконання цієї роботи", - йдеться в повідомленні.

У відомстві додали, що Канада прагне до "відповідальності, прозорості і справедливості для жертв цієї трагедії, в тому числі шляхом проведення достовірного і прозорого розслідування".

Крім цього, під час зустрічі були порушені питання справедливого відшкодування родичам загиблих.

"Міністр Шампань підкреслив важливість справедливої та належної компенсації для родичів жертв, заснованої на міжнародних стандартах", - підсумували в канадському МЗС.

В міжнародну групу входять глави МЗС України, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану.

Іран відмовився від своїх намірів передати бортові самописці (так звані "чорні ящики" - ред.) збитого літака "Міжнародних авіаліній України".

Раніше повідомлялося про те, що Іран не залучає українських фахівців до справи про збиття літака МАУ. Україна вже підготувала проект створення спільної слідчої групи з країнами, чиї громадяни загинули на борту рейсу PS752.

Нагадаємо, пасажирський літак МАУ Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, за 3 - ФРН і Великобританії.