Організатор підпалу угорського центру в Ужгороді назвав ім'я "натхненника" злочину

14 сiчня 15:45

До підпалу центру поляків спонукав німецький журналіст, який висловлював підтримку бойовикам в Донбасі.

 

Під час суду над підозрюваними в підпалі будівлі "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді один з фігурантів справи назвав ім'я "натхненника" злочину, яким виявився німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, передає "Радіо Свобода". Оксенрайтер відомий прокремлівськими поглядами.

"Усі дії були здійснені згідно з чіткими інструкціями Мануеля Оксенрайтера. Моєї ініціативи в цьому не було. Основною метою було не розпалити міжнаціональну ворожнечу, а скомпрометувати "українських бандерівців", – заявив організатор підпалу Міхал Прокопович.

Він також повідомив про те, що передавав вказівки двом іншим фігурантам справи за допомогою месенджерів.

Зазначимо, окрім Міхала Матеуша у підпалі будівлі "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді підозрюють також Адріана М. і Томаша Ш.

Мануель Оксенрайтер має зв'язки з правими активістами Польщі, включно із Матеушем Піскорським, який є засновником проросійської партії "Зміяна". Матеуша у 2016 році арештували за підозрою в шпигунстві на користь Китаю та РФ.

Німецький журналіст є редактором правого німецького журналу Zuerst! Протягом останніх п'яти років Оксенрайтер виступав у державних росЗМІ. Під час таких виступів він висловлював підтримку проросійським бойовикам в Донбасі.

Кілька останніх місяців журналіст працював консультантом Маркуса Фронхмайер - депутатом німецького парламенту від правої партії "Альтернатива для Німеччини", яка виступала за скасування санкцій Європейського союзу.

Всі заяви про свою причетність до підпалу спілки угорців в Ужгороді Оксенрайтер відкидав. Влада Польщі поки не висувала проти нього жодних звинувачень.

Нагадаємо, що у ніч на 4 лютого невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю в будівлю "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді. Ніхто не постраждав. У вікні розбилося одне з подвійних стекол і злегка обгоріла рама.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль повідомив про те, що українські правоохоронці встановили особи зловмисників. Тоді суд заарештував їх на 90 днів.