Операція Об'єднаних сил почнеться з введенням відповідного указу президента – Генштаб ЗСУ

06 березня 13:07

Указ може бути підписано найближчим часом, зазначив Юрій Бобров.

 

Початок операції Об'єднаних сил у Донбасі буде санкціоновано указом президента Петра Порошенка, зазначив на брифінгу в Києві офіцер Управління правового забезпечення Генштабу ЗСУ Юрій Бобров.

"Операція Об'єднаних сил починається з введенням відповідного указу президента України – верховного головнокомандувача про початок проведення операції", - сказав представник Генштабу.

Він також зазначив, що відповідний указ може бути підписано найближчим часом.

Відповідаючи на питання про те, кого можуть призначити командувачем збройних сил, Бобров сказав наступне: "Такі кандидатури визначено, найближчим часом буде прийнято рішення головнокомандувачем ЗСУ – президентом України про призначення кандидатури командувача Об'єднаних сил".

Він додав, що кандидатом є "бойовий генерал, у якого є бойовий досвід і який з початку збройної агресії РФ керував і керує збройними формуваннями".

Як повідомлялося, 20 лютого президент Петро Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Згідно з законом, стратегічне керівництво силами і засобами, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях – командувач Об'єднаних сил, який призначається президентом за поданням начальника Генштабу. Командувач Об'єднаних сил реалізовуватиме свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Президент доручив секретарю РНБО Олександру Турчинову до 1 квітня внести пропозиції для забезпечення реалізації низки норм закону.

Про положення нового закону про деокупацію/реінтеграцію Донбасу читайте у матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".