Онищенко розповів про візит його адвоката до Холодницького

29 липня 19:27

За словами керівника САП, захисту фігурантів "газової справи" намагається укласти угоду зі слідством. Версія Онищенко дещо відрізняється.

 

Побіжний народний депутат Олександр Онищенко повідомив, що його адвокат відвідав Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру на запрошення її керівника Назара Холодницького. За словами Онищенка, голова САП через захисника пропонував йому дати свідчення проти Національного антикорупційного бюро.

"Холодницький викликав захисника, щоб я дав свідчення Нацполіції у справі, яку вони порушили проти НАБУ", - заявив депутат-втікач у коментарі "ТСН" у неділю, 29 липня.

Онищенко підкреслив, що якщо бйшлося про угоду зі слідством, то він, у першу чергу, наполягав би на поверненні до України його матері, 73-річної Інеси Кадирової.

Раніше Холодницький заявив, що захист фігурантів "газової справи" намагалися домовитися з ним про угоду зі слідством.

"Адвокат приходив до мене 24 липня, але не щодо Онищенкого, а щодо інших фігурантів", - уточнив глава САП.

На питання захисника про можливість угоди зі слідством Холодницький, за його словами, відповів наступне: "Я сказав, щоб готували свої пропозиції, а ми розглянемо".

Як повідомлялося, 27 липня в НАБУ відзвітували про завершення досудового розслідування справи про розкрадання коштів "Укргазвидобування". Основним підозрюваним у "газовій справі" є народний депутат-утікач Олександр Онищенко.

За даними слідства, Онищенко є засновником і керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій "Укргазвидобуванню" (100% акцій належать "Нафтогазу") було нанесено збитки на суму понад 740 млн гривень.

Слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Серед них - двоє близьких людей, які виконували роль організаторів, решта - працівники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній.

Вобмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди зі слідством. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти щодо них скеровані до суду. Семеро підозрюваних, у тому числі й Онищенко, перебувають у розшуку.

Розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із "Укргазвидобуванням", почалося в грудні 2015 року. У липні 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Онищенка. На момент голосування він уже втік за кордон. Наразі депутат перебуває в національному розшуку. Інтерпол не став оголошувати в розшук втікача.