Омелян розповів про втрати українських портів через російську блокаду Азовського моря

26 жовтня 05:15

Зупинка окупантами кораблів в Азовському морі та Керченській протоці приносить судновласникам великі збитки.

 

Ворожі дії Росії в Азовському морі - блокада та безпричинні зупинки суден у Керченській протоці - завдали українським портам збитків у розмірі понад мільярд гривень, заявив міністр інфраструктури і транспорту України Володимир Омелян, передає "Радіо Свобода".

"Маріупольський порт був змушений перейти на чотириденний робочий тиждень. Ми бачимо постійні зупинки українських, іноземних кораблів в Азовському морі, Керченській протоці, аж до того, що судновласники несуть збитки через простій кораблів. Це близько 15-50 тисяч доларів на добу. Середній час затримки (кораблів – ред.) сягає більше 30 годин, і це втрати не тільки України, але і європейських платників податків, оскільки продукція з цих портів йшла на ринки Європи", – зазначив Омелян.

25 жовтня Європарламент прийняв резолюцію, що закликає країни ЄС до нових санкцій проти Росії, якщо ситуація в Азовському морі погіршиться.

Раніше у Держприкордонслужбі України заявляли про те, що Росія затримала вже понад 150 іноземних суден, що прямували до українських портів в Азовському морі. Російська сторона дуже довго видає дозволи для проходження Керченською протокою кораблям, що прямують до портів України.

12 жовтня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про захист національних інтересів у Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Детальніше про суть рішень з відстоювання інтересів України читайте в статті Володимира Кравченка "Напівзамкнений Азов" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".