Омбудсмен розповіла про перспективи звільнення українських заручників у ОРДЛО

15 лютого 00:11

Сторони погоджують списки осіб для обміну.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська висловила сподівання, що Україні найближчим часом вдасться звільнити чергову групу громадян, яких утримують в заручниках терористичні угруповання ОРДЛО.

"Я сподіваюся, що другий етап звільнення людей, думаю, дійсно відбудеться. І дуже сподіваюся, що це станеться вже найближчим часом", - заявила омбудсмен в ефірі "5 каналу" увечері в середу, 14 лютого.

За словами Лутковської, сторони погоджують списки осіб для обміну.

Зокрема, українська сторона розглядає можливість переміщення до ОРДЛО осіб, засуджених або заарештованих за звинуваченнями у фінансуванні та сприянні терористичним організаціям або в державній зраді.

При цьому омбудсмен відмовилася коментувати перспективи звільнення режисера Олега Сенцова та інших українських громадян, засуджених у РФ за сфабрикованими звинуваченнями. Лутковська наголосила, що це питання вирішується шляхом переговорів на рівні глав держав.

"На території Росії знаходяться українці, вони незаконно перебувають за ґратами. І, відповідно, їх треба повертати. Це політичні переговори, і президент ці політичні переговори веде особисто", - пояснила уповноважений Верховної Ради з прав людини.

У цьому контексті вона згадала телефонну розмову між Петром Порошенком і Володимиром Путіним.

"Я в даному разі схиляю голову перед мужністю нашого президента, який подзвонив. Можливо, однією з причин було те, що він висловив співчуття з приводу того, що розбилися люди в літаку. Але я переконана в тому, що було висловлено, в тому числі, і пропозицію про те, яким чином звільнити українців, які перебувають на території Російської Федерації", - зазначила Лутковська.

Омбудсмен уточнила, що у РФ утримують 16 українських політв'язнів. Всього ж у Росії засуджені або перебувають під слідством близько 5 тисяч громадян України.

Раніше колишній президент, представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив про те, що наступне звільнення незаконно утримуваних у Донбасі українців має відбутися до березня, однак ключовим фактором залишається позиція Росії.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року на КПВВ "Майорське" в районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Унаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО було звільнено 74 українця (з них – жінка, яка вирішила залишитися в Донецьку) в обмін на 233 бойовика, помилуваних і засуджених в Україні.

18 січня в Мінську представники України і ОРДЛО обмінялися новими списками утримуваних осіб для обміну.