Омбудсмен просить Конституційний суд розсекретити стенограми засідань Кабміну

19 жовтня 13:04

На даний час стенограма є робочим документом, на підставі якого складається протокол. Лутковська хоче бачити первинний документ.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська оскаржила в Конституційному суді норму про конфіденційність стенограм засідань уряду.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, згідно ч. 9 ст. 46 закону "Про Кабінет міністрів України", стенограма засідання уряду є внутрішнім робочим документом Кабінету міністрів, що має конфіденційний характер і використовується для складення протоколу засідання. Стенограма засідання Кабміну надається Верховній Раді, президенту України, членам Кабінету міністрів на їх запит.

В офісі омбудсмена вважають, що норма закону про Кабмін суперечить частинам другій та третій статті 34 Конституції України, згідно з якою кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або іншим способом - на свій вибір.

При цьому частина третя статті 34 Конституції України встановлює вичерпний перелік підстав, за яких можливе обмеження доступу до інформації. На думку Лутковської, стенограма засідань Кабміну під ці обмеження не підпадає.

Нагадаємо, що 30 вересня в Україні набули чинності зміни до Конституції, згідно з яким будь-яка особа може подати конституційну скаргу до Конституційного суду, якщо вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в його справі закон суперечить Конституції.

У зв'язку з цим голова Конституційного суду України Юрій Баулін прогнозує великий потік скарг від громадян. "Надійшла перша конституційна скарга... Очікуємо щорічно понад 7 тисяч конституційних скарг", - сказав він 7 жовтня.