Олександрійський патріархат визнав Православну церкву України

08 листопада 13:02

Феодор ІІ під час літургії поминав ім‘я предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

 

Олександрійський патріархат визнав автокефалію Православної Церкви України (ПЦУ). Сьогодні патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії у храмі архангелів у Каїрі поминав ім‘я митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної ПЦУ. Про це повідомив у Facebook заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

Олександрійська православна церква має у диптихах друге після Вселенського патріархату місце, а ПЦУ - 15 (останнє).

На 45:52 у диптиху звучить ім‘я Епіфанія, яке патріарх особисто проголошує під час поминання на Великому вході.

Нагадаємо, що 12 жовтня позачерговий Собор ієрархів Елладської православної церкви також визнав автокефалію Православної церкви України.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Детальніше про автокефалію української православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Така різна єдність" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".