Окупанти випустили по позиціях ЗСУ в Донбасі понад півсотні мін за добу

16 лютого 09:38

Втрат серед захисників України немає.

 

Російсько-терористичні війська у суботу, 15 лютого, десять разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими угодами мінометів, протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) і піхотного озброєння.

На Донеччині бойовики відкривали вогонь п'ять разів. По захисниках Мар'їнки випустили 12 мінометних мін калібру 120 мм, на підступах до Красногорівки гатили з протитанкового ракетного комплексу.

Широкине окупанти обстрілювали двічі, випустивши по українських позиціях дві 82-мм міни, цю ж ділянку накривали вогнем з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

У районі Павлополя бойовики задіяли автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

На Луганщині окупанти здійснили п'ять обстрілів. Українські позиції поблизу Оріхового бойовики тричі обстріляли зі 120-мм мінометів (34 міни), з мінометів калібру 82 мм (5 мін), станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї тричі відкривали вогонь й на підступах до Травневого.

Поблизу Новолуганського окупанти заборонене озброєння не застосовували й гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Від початку доби 16 лютого бойовики один раз обстріляли захисників Новолуганського з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, втрат з боку ЗСУ немає.

На зустрічі нормандської четвірки (Україна, Росія, Німеччина, Франція) у Парижі 9 грудня було погоджено повне припинення вогню до 31 грудня 2019 року, однак досягнути цього до визначеної дати не вдалося. На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 29 січня сторони домовилася продовжити роботу з вирішення ключових безпекових проблем в Донбасі, серед яких і питання припинення вогню.

Від початку російсько-української війни в Донбасі припинення вогню оборювалося на різних майданчиках вже понад 20 разів, однак жодного разу з вини окупантів не вдалося досягнути сталого "режиму тиші".

Через регулярні обстріли на сході України гинуть українські військові та мирні мешканці, гальмується відновлення цивільної інфраструктури, через що страждають українці в окупації і "сірій зоні". У 2019 році на фронті загинули 111 українських бійців, зокрема 42 військових і один мирний мешканець – під час оголошеного ще в липні "хлібного перемир'я".

Упродовж червня-листопада 2019 року на сході України відбулося розведення військ на трьох ділянках лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях: поблизу Станиці Луганської (26 червня), Золотого (29-31 жовтня), Богданівки та Петрівського (9-11 листопада).

Гарантувати дзеркальне відведення окупаційних військ у Кремлі відмовилися, до того ж президент РФ Володимир Путін пригрозив повернути бойовиків на ділянки розведення, якщо там будуть українські поліція та Нацгвардія. Під час попередніх спроб розведення бойовики згодом повертались на залишені позиції.

Докладніше про шлях до перемоги України у російсько-українській війні читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Шлях війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".