Окупанти в Криму не пустили Чийгоза на похорон матері

02 липня 17:50

Черговий СІЗО відмовився прийняти відповідну заяву.

 

Черговий слідчого ізолятора Сімферополя, в якому знаходиться незаконно утримуваний заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, відмовився прийняти заяву на надання йому можливості взяти участь у похороні матері, повідомив адвокат політв'язня Микола Полозов.

Заяву черговому спробувала передати дружина Чийгоза, Ельміра Аблялімова, однак той відмовився приймати її, пояснивши це тим, що в неділю канцелярія закрита, а начальника немає.

Аліє Чийгоз хворіла на рак у неоперабельній стадії, раніше "суд" анексованого Криму вже забороняв Ахтему Чийгозу попрощатися з важкохворою матір'ю. Похорон жінки повинен був відбутися сьогодні.

Адвокат Ахтема Чийгоза звертався до керівників міжнародних, російських і українських організацій і відомств із захисту прав людини з закликом забезпечити його підзахисному право бути присутнім на похороні матері. Він також направив відповідні звернення уповноваженому з прав людини в Російській Федерації Тетяні Москальковій і голові Ради при президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайлу Федотову.

Кримський татарин Ахтем Чийгоз, затриманий за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014, звинувачується в організації масових заворушень.

26 лютого 2014 року в будівлі Верховної ради АРК у Сімферополі сталися зіткнення між учасниками мітингу кримських татар (більше п'яти тисяч чоловік) і мітингу проросійських сил (близько 1,5 тисячі). Тоді на сесії Верховної Ради АРК намагалися поставити питання з розмитим формулюванням про ситуацію в Криму, проте в залі не було кворуму (зареєструвалося лише 40 депутатів зі 100).

Наступної ночі будівлю Верховної Ради АРК було захоплено російським спецназом.