Окупанти у Криму продовжили арешт ще п'яти фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір"

06 серпня 02:43

Незаконно затримані кримські татари проведуть за ґратами ще місяць.

 

У окупованому Криму підконтрольний Кремлю так званий "Верховний суд" продовжив арешт п'ятьох фігурантів другого, бахчисарайського "справи Хізб ут-Тахрір", залишивши їх за ґратами ще на місяць, повідомляє "Радіо Свобода".

Засідання за незаконно арештованими Сервером Мустафаєвим, Сервером Зекир'яєвим, Едемом Смаїлом, Меметом Беляловим та Марленом Асановим проходили у закритому режимі.

"Сьогодні відбулося чергове продовження запобіжного заходу моєму підзахисному Белялову Мемету. На цей раз не слідчий виступив із клопотанням про продовження, а прокурор. Він пояснив це тим, що не встигли підписати обвинувальний вирок, і відповідно відправити документи до Північно-Кавказького окружного військового суду міста Ростова", – розповів адвокат Едем Семедляев.

Адвокат Сервера Мустафаєва Лілія Гемедли повідомила, що окупаційний прокурор клопотав про продовження запобіжного заходу через те, що її підзахисний нібито може "загрожувати свідкам, ховатися, а також іншим способом перешкоджати ходу справи".

Нагадаємо, 14 лютого, російський силовики провели чергові обшуки в будинках кримських татар. Обшуки проводилися в Емірусеїнових, Абдулганієвих і Абхаїрова у смт Октябрське та селі Амурське (Красногвардійський район) в анексованому Криму. Проти усіх трьох порушено кримінальні справи за підозрою в організації та участі у діяльності забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір"

У зв'язку з незаконними обшуками й арештами кримських татар Нацполіція АР Крим відкрила кримінальне провадження за ознаками злочину ч. 2. ст. 162 (порушення недоторканносіт житла) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі до п'яти років. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженню здійснюється прокуратурою АР Крим.

Пізніше Слідчі Головного управління Нацполіції в Автономній Республіці Крим відкрили провадження за частиною 1 статтею 146-1 Кримінального кодексу України (насильницьке зникнення) через незаконне затримання Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаірова і Рустема Емірусеінова.

Крім того, окупанти примусово записали громадянином РФ Ескендера Абдулганієва, якого разом з іншими кримськими татарами затримали 14 лютого.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".