Окупанти накрили мінометним вогнем позиції ВСУ на Донеччині та Луганщині

21 лютого 02:32

Бойових втрат серед українських військовослужбовців немає.

 

Бойовики російсько-окупаційних формувань продовжують обстрілювати позиції Об'єднаних сил у Донецькій і Луганській областях, активно застосовуючи заборонені Мінськими домовленостями важкі міномети. У четвер, 20 лютого, противник вісім разів порушив режим припинення вогню. Бойових втрат серед українських військовослужбовців немає, повідомляє пресцентр штабу ООС.

Сім обстрілів було зафіксовано в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід", ще одну – в зоні відповідальності ОТУ "Північ".

Українські опорні пункти в районі Новомихайлівки на Донеччині противник накрив мінометним вогнем, випустивши по них 10 мін калібру 120 міліметрів. А також вів вогонь з озброєння бойової машини піхоти, гранатометів і великокаліберних кулеметів.

По Пищевику бойовики випустили дві мінометних міни калібру 82 міліметри і били з автоматичних гранатометів станкових, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Павлопіль двічі зазнав ворожих обстрілів з 82-мм мінометів і великокаліберних кулеметів. По українських позиціях було випущено 10 мінометних мін.

По Лебединскому бойовики також випустили 10 82-мм мінометних мін, били з гранатометів і великокаліберних кулеметів.

У районі Мар'їнки були зафіксовані провокації із застосуванням великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Опорні пункти ЗСУ на підступах до Новозванівки на Луганщині ворог обстрілював з важких мінометів, випустив чотири міни калібру 120 міліметрів, а також вісім пострілів зі станкового протитанкового гранатомета.

"У результаті ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил немає", - запевнили в штабі.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Однак на останньому в 2019 році засіданні ТКГ сторони не домовилися про дату чергового перемир'я. ТКГ підтвердила прихильність до оголошеного ще в липні "хлібного перемир'я".

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. З 29 по 31 жовтня тривало відведення ЗСУ від Золотого на Луганщині, 9-11 листопада проходило розведення в районі Богданівки і Петрівського на Донеччині.

Вранці 18 лютого бойовики прикриттям артилерії намагалися вчинити прорив через лінію розмежування поблизу Золотого на Луганщині, а ворожі ДРГ штурмували спостережний пост "Лазня". Всього суперник випустив понад 400 артилерійських снарядів і мінометних мін.

Усього з початку 2020 року противник 137 раз застосував ствольну артилерію і важкі міномети, витративши 1350 боєприпасів.

Детальніше про ситуацію в зоні ООС і сценарії її розвитку читайте в матеріалах Юрія Бутусова "Війна Зеленського: чи можна зупинити Путіна розведенням?" і "Шлях війни" для "Дзеркала тижня. Україна".