Окупанти Криму закінчили фабрикацію справи проти Бекірова - адвокат

13 червня 13:52

Політв'язень провину не визнає.

 

ФСБ Росії завершило досудове слідство у "справі" кримськотатарського активіста Едема Бекірова, повідомили "Крим.Реалії" адвокати політв'язня Олексій Ладін та Іслям Веліляєв. Активіста "обвинувачують" у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки.

"Сьогодні (12 червня – ред.) в остаточному варіанті Бекірову висунули звинувачення. Воно залишилося без змін, єдине – чітко уточнили дату і час, коли саме, за версією слідства, він передав боєприпаси і вибухівку. Раніше звинувачення було розпливчасте, час і дата скоєння злочину невстановлені", – розповів журналістам Веліляєв.

Згідно з постановою про притягнення Бекірова як обвинуваченого, слідчим, який "встановив факт незаконного зберігання боєприпасів групою осіб за попередньою змовою", є старший слідчий-криміналіст слідчого відділу УФСБ Росії по Криму і Севастополю Іван Романець.

Адвокати політв'язня мають намір найближчим часом почати знайомитися з матеріалами сфабрикованої справи, після чого її передадуть до суду. Едем Бекіров своєї провини не визнає, і повністю підтверджує раніше надані свідчення, зокрема, уточнив час і дати, з ким і де був.

"Після допиту захист клопотав, щоб слідство викликало і допитало тих людей, які перебували з Бекіровим у той час, коли він нібито передавав вибухівку і боєприпаси. Крім того, я клопотав про проведення психофізіологічного дослідження (перевірку на поліграфі) щодо Бекірова, а також міфічного свідка під псевдонімом Меметов у разі його згоди. Чекаємо на відповідь", – підсумував Ладін.

Нагадаємо, 7 червня підконтрольний Росії "суд" продовжив арешт Бекірова до 12 серпня. Активіст має низку проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, ампутовану ногу. В умовах тримання в СІЗО здоров'я активіста значно погіршилося, загострилися наявні хвороби й з'явилися нові.

Російський слідчий запропонував політв'язню визнати "провину" в обмін на домашній арешт. У Європейському Союзі та ОБСЄ закликали негайно звільнити Бекірова і висловили занепокоєння важкою ситуацією з правами людини в Криму.

12 грудня 2018 його затримали при в'їзді на територію окупованого півострова, куди він прямував для зустрічі з матір'ю та сім'єю. Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.