Окупанти Криму призупинили роботу "Титану", із забрудненого викидами Армянська евакуюють дітей

04 вересня 13:15

У суміжній Херсонській області зафіксовано підвищений рівень шкідливих хімречовин у повітрі.

 

В анексованому Росією Криму тривають викиди в атмосферу отруйних хімічних речовин, забруднення поширюється й на материкову частину України – територію Херсонської області, повідомляє прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України (ДПСУ). Джерелом викидів, за даними прикордонників, є завод "Титанові інвестиції".

"На Херсонщині прикордонники зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Протягом останнього тижня прикордонники Херсонського загону, які здійснюють охорону адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, неодноразово фіксували випадки отруйних хімічних викидів з окупованого заводу "Титан"", - йдеться у повідомленні.

У понеділок, 3 вересня, хімічні детектори поблизу контрольного пункту в'їзду-виїзду "Чаплинка" на адмінмежі з окупованим півостровом вчергове зафіксували наявність у повітрі токсичних речовин.

"Прикордонники сповістили органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи та евакуювали персонал з небезпечних місць несення служби", - додають у Держприкордонслужбі.

Як повідомляв "віце-прем'єр-міністр" окупаційного уряду Криму Ігор Михайличенко, причиною викидів стали випаровування вмісту кислотонакопичувача на філії заводу "Титан" (перереєстрований "Кримський титан", пов'язаний із Дмитром Фірташем – ред.) через спеку та брак води.

Майже 80% води на півострів надходило Північно-Кримським каналом, що з'єднував його з Дніпром. Після анексії Криму Росією Україна припинила постачання води.

Наразі робота заводу "Титан" призупинена на два тижні "у зв'язку зі збільшенням концентрації у повітрі шкідливих речовин", повідомив так званий "голова Криму" Сергій Аксьонов (на прізвисько "Гоблін").

"Сьогодні вночі у зв'язку зі зниженням нічної температури і збільшенням денної вперше гранично допустима концентрація сірчистого ангідриду перевищила норму", - цитує Аксьонова ТАСС.

Дітей з міста Армянськ на півночі анексованого Росією Криму, де стався викид, евакуюють з міста та відправлять до санаторіїв окупованого півострова.

"Прийнято рішення всіх дітей міста Армянська шкільного та дошкільного віку, дошкільного - з мамами ... відправити відпочивати в наші кримські санаторії", - додав він.

У школах міста з вівторка, 4 вересня, оголошені двотижневі канікули. Режим НС у місті окупанти не вводитимуть.

Зазначимо, перші повідомлення про масштабні викиди в Армянську почали надходити ще 25 серпня (за даними ЗМІ, вперше вони були зафіксовані 23-24 серпня), однак їх наявність окупаційна "влада" півострова визнали лише 28.

Представник президента України в АР Крим Борис Бабін наголошував на тому, що забруднення в Армянську негативно позначається на суміжних населених пунктах Херсонської області, ситуація у низці сіл вже досягла критичної позначки. Бабін зажадав від правоохоронних органів якнайшвидшого проведення екологічного моніторингу в регіоні та притягнення винних у забрудненні до відповідальності.

Як повідомлялося, стан екології в анексованому Криму наближається до катастрофічного. Суттєво погіршився стан 70% зеленого покриву степу, зникають лісосмуги, плодові сади, виноградники, через брак води швидко прогресує мінералізація родючих шарів ґрунту.

"Крим почав повертатися до стану, коли його освоєння Україною ще не почалося. Тобто до стану 50-х років минулого століття. Мова йде не тільки про посівні площі", - наголошував заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Юрій Гримчак.