Окупанти Криму ігнорують рішення ЄСПЛ не везуть Бекірова в лікарню - адвокат

18 червня 01:54

У незаконно заарештованого громадянина Україна цукровий діабет, гіпертонія й ампутована нога.

 

Слідчий так званого управління ФСБ Росії в анексованому Криму відмовився виконувати припис Європейського суду з прав людини щодо госпіталізації політв'язня Едему Бекірова, якого незаконно тримають у СІЗО окупованого Сімферополя.

Захист Бекірова відправив слідчому Івану Романцю клопотання про виконання рішення ЄСПЛ, однак той заявив, що не збирається брати його до уваги.

"Слідчий пояснив, що не бачить підстав для направлення Бекірова до лікарні. Відмову він мотивував тим, що рішення ЄСПЛ - це не рішення, а лист, і воно належним чином не завірене, а по офіційних каналах ніякої інформації йому не надходило", - розповів адвокат Олексій Ладін у коментарі виданню "Крим. Реалії".

Ладін зазначив, що передбачав такий розвиток ситуації і тому розіслав заяви представникам російської влади й окупаційної адміністрації півострова, зокрема, обмудсмену Тетяні Москальковій, керівництву ФСБ, Міністерства юстиції, Федеральної служби виконання покарань і Адміністрації президента Росії.

Нагадаємо, 7 червня підконтрольний Росії "суд" продовжив арешт Бекірова до 12 серпня. Активіст має низку проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, ампутовану ногу. В умовах тримання в СІЗО здоров'я активіста значно погіршилося, загострилися наявні хвороби й з'явилися нові.

Російський слідчий запропонував політв'язню визнати "провину" в обмін на домашній арешт. У Європейському Союзі та ОБСЄ закликали негайно звільнити Бекірова і висловили занепокоєння важкою ситуацією з правами людини в Криму.

12 грудня 2018 його затримали при в'їзді на територію окупованого півострова, куди він прямував для зустрічі з матір'ю та сім'єю. Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.