Окупанти Донбасу оприлюднили відео власних військових злочинів проти мирних мешканців

09 липня 12:20

Бойовики обстріляли околиці Мар'їнки з житлових кварталів тимчасово окупованої Олександрівки.

 

Бойовики російсько-окупаційних військ зняли на відео обстріл околиць Мар'їнки з житлових кварталів тимчасово окупованої Олександрівки Донецької області.

Відео з доказами злочинів окупантів Донбасу проти цивільного населення та військовослужбовців Збройних сил України оприлюднила прес-служба 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила.

"Дане відео підтверджує, що незаконні збройні формування б'ють прямо з житлових вулиць н.п. Олександрівка, сподіваючись, що Збройні сили України, піддавшись провокації, відкриють вогонь у відповідь, що дасть їм змогу далі поширювати свої брудні фейки", - йдеться у повідомленні.

Водночас українські військові наголошують на тому, що не піддаються на провокації ворога та фіксують факти спеціального підриву бойовиками будинків мирних мешканців з метою дискредитації ЗС України.

"За кадром можна почути, наскільки неадекватною є поведінка російських найманців, а також реакція на власні злочини, яких вже настільки багато, що вони і не намагаються їх приховувати. Дуже сподіваємось, що ці кадри побачить в першу чергу місцеве населення, яке проживає на тимчасово окупованих територіях, та зробить для себе висновки", - додають військові.

Матеріали із доказами військових злочинів бойовиків військовослужбовці бригади передадуть Спільному центру з контролю та координації припинення вогню (СЦКК).

1 липня речниця президента України Юлія Мендель приходила на допит до ГПУ, але свідчити відмовилася. 3 липня ГПУ направила до Офісу президента України запит про підтвердження або спростування публічних заяв Мендель про обстріли цивільних об'єктів українською армією. У ГПУ вказали на необхідність допитати Мендель як свідка у зареєстрованому ще в 2014 році провадженні щодо незаконного кримінального переслідування українських військовослужбовців Слідчим комітетом РФ через нібито обстріли ними об'єктів цивільної інфраструктури в Донбасі.

У поле зору Генпрокуратури Мендель потрапила після того, як 6 червня в ефірі телеканалу "1+1" заявила, що українські військовослужбовці в зоні ООС нібито піддаються на провокації і обстрілюють вогневі позиції бойовиків російсько-окупаційних формувань, які ті обладнують в житлових кварталах, дворах лікарень, шкіл тощо. Внаслідок цього, за словами речниці Зеленського, гинуть мирні люди. У ГПУ вважають, що слова Мендель росіяни можуть використовувати в міжнародних судах проти України як "доказ" злочинів ЗСУ.