Окружний Адмінсуд Києва призупинив перейменувати УПЦ МП

22 квiтня 17:18

Суд вирішив, що це може призвести до невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації.

 

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії Української православної церкви Московського патріархату у справі за позовом про скасування перейменувати УПЦ (МП), яка мала змінити назву на Російську православну церкву в Україні, повідомила прес-служба суду в понеділок.

Раніше Міністерство культури України постановило перейменувати УПЦ МП на РПЦ в Україні.

"Судом було задоволено заяву Київської митрополії УПЦ про забезпечення позову з огляду на те, що невжиття таких заходів може суттєво ускладнити або зробити неможливим відновлення порушених або оспорюваних прав чи інтересів позивача. Крім того, на думку суду, реалізація на даний час (до вирішення справи по суті) оспорюваного акта та його виконання може призвести до невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи", - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті суду.

При цьому, суд зазначає, що вжиття заходів забезпечення позову не визначає фактичного вирішення спору, оскільки воно спрямоване "виключно на збереження існуючого становища до завершення розгляду справи по суті".

Нагадаємо, що закон, який зобов'язує релігійні організації змінювати назву, якщо їхнє управління перебуває на території Росії, набув чинності 27 грудня 2018 року. Документ передбачає, що релігійна організація, що входить в структуру релігійної організації з центром в державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованій її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої центру за межами країни. Вона буде зобов'язана в своєму статутному назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої знаходиться за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Відповідно до закону, якщо протягом 4 місяців церква з центром в РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут в цій частині втратить силу.