Дванадцять росіян звернулися до Путіна щодо їхнього обміну на українських політв'язнів

16 серпня 18:13

За словами Геращенко, питання щодо звільнення українських політв'язнів перебуває під постійним контролем президента України Петра Порошенка.

 

До президента Росії Володимира Путіна із проханням повернути їх до РФ звернулися 12 російських громадян, які засуджені в Україні за злочини проти державного суверенітету. Вони просять обміняти їх на українського політв'язня Олега Сенцова, який у Росії засуджений до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Про це повідомили перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Вже 11 громадян РФ , засуджених в Україні за важкі злочини проти нашого суверенітету, звернулися до свого президента Путіна з проханням повернути їх назад в РФ , в обмін на українських політв‘язнів. Хочу наголосити, що ці громадяни засуджені за дуже важкими статтями, в тому числі - тероризм. Тому коли Кремль називає Олега Сенцова "терористом" за сфабрикованою ФСБ справою, нехай краще подбає про реальних терористів, засланих ФСБ і Кремлем воювати в Україну", - написала Геращенко.

За її словами, вона разом із Людмилою Денісовою, Міністерством внутрішніх справ та Службою безпеки відпрацьовує кроки для звільнення українців, які незаконно утримуються в Росії чи анексованому Криму.

"Це питання на постійному контролі президента Порошенка. Ми направимо на представників РФ у ТКГ (Тристороння контактна група – ред.) інформацію про заяви злочинців і терористів - громадян РФ, які висловили бажання повернутися в Росію і написали відповідні прохання на свого президента Путіна. Українська сторона, наш президент готовий помилувати російських диверсантів і злодіїв в обмін на звільнення наших політв‘язнів", - зазначила Геращенко.

Вона в черговий раз нагадала про те, що збоку Росії досі немає відповіді щодо передачі 36 росіян в обмін на таку ж кількість українських політв'язнів.

ОНОВЛЕНО: За словами Людмили Денісової ще один громадянин Росії звернувся до Володимира Путіна із проханням повернути його до РФ шляхом обміну на одного із українських політв'язнів.

"Тільки-но надійшло звернення від громадянина Російської Федерації Павла Черних (Маріупольський слідчий ізолятор) до президента РФ з проханням повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів", - написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, станом на 15 серпня, на ім'я Путіна написали листи з проханням внести їх до списку на обмін з українськими політв'язнями в Росії вісім громадян РФ, які відбувають покарання в українських тюрмах.

Як повідомлялося раніше, Україна ініціює переговори 22 серпня в Мінську щодо обміну 36 росіян і ще декількох десятків злочинців, причетних до війни в Донбасі. Також світове суспільство вимагає у Путіна помилувати політв'язня українського режисера Олега Сенцова.