Одеському тюремнику повідомили про підозру в організації тортур у СІЗО

15 вересня 12:39

Керівництво Пенітенціарної служби організувало масове побиття людей, які перебувають в Одеському СІЗО .

 

Слідчі прокуратури Одеської області повідомили про підозру в організації тортур виконуючому обов'язки начальника Південного регіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції, повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Критична ситуація в Одеському СІЗО, де підсудним була вбита працівниця установи, а керівництво Пенітенціарної служби організувало масове побиття утримуваних, стала останньою краплею", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Луценко похвалив уповноваженого Верховної Ради України Валерію Лутковську за принципову позицію, яка "стала стартом рішучих змін".

"За моїм поданням прем'єр міністр Гройсман доручив Міністру юстиції провести реорганізацію Пенітенціарної служби. Основні завдання: повне оновлення керівного складу, підвищення зарплати службовцям до 7 тис грн, приведення площі утримання ув'язнених до європейських вимог, конкретні антикорупційні рішення в питаннях тюремного виробництва, харчування, рішень про УДО", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, 17 серпня органами поліції Одеської області розпочато кримінальне провадження за п.13 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) за фактом загибелі співробітниці Одеського слідчого ізолятора.

Крім того, 19 серпня під час перевірки стану дотримання прав ув'язнених у слідчому ізоляторі прокуратура виявила факти нелюдського поводження з ув'язненими і почала розслідування за фактом перевищення службових повноважень (ч.2 ст.365 КК України).

У подальшому слідстві встановлені кричущі факти поводження з ув'язненими з боку працівників пенітенціарної установи. У зв'язку з цим прокуратура змінила правову кваліфікацію у кримінальному провадженні за перевищення службових повноважень на катування (ч.2 ст.127 КК України). За вказаний злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.