Одеський суд виправдав Труханова у "справі Краяна"

09 липня 17:14

Напередодні суд виключив зі справи низку важливих доказів, визнавши їх "неприпустимими".

 

Малиновський районний суд Одеси виправдав мера Геннадія Труханова у справі про заволодіння бюджетними коштами при купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян".

За версією слідства, оборудки посадовців завдали міському бюджету збитків на суму 185 мільйонів гривень, пише "Думская".

"Суд оголошував вирок чотири дні. "Справа Краяна" - про купівлю будівлі для "Нової мерії" на Косівській, 2д – слухалася в суді понад півроку", - йдеться в матеріалі.

Зокрема, такому тривалому оголошенню вироку "сприяв" зрив судового засідання 4 липня, коли невідомі повідомили про нібито замінування будівлі суду.

Окрім Труханова на лаві підсудних опинилися одеські чиновники: перший заступник мера Павло Вугельман, директор Департаменту комунальної власності Олексій Спектор та його заступник Володимир Радіонов, голова постійної комісії з питань комунальної власності Василь Шкрябай.

А також бізнесмени: директор компанії-продавця будівлі "Краян" ТОВ "Девелопмент еліт" Петро Загордієнко, директор і оцінювач ПП "Брокбізнесконсалт" Галина Богданова і представник офшору Valton Group LP Ігор Кравченко.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила для Геннадія Труханова 12 років позбавлення волі, для його заступника Павла Вугельмана – 11. Олексію Спектору, Володимиру Радіонову та Василю Шкрябаю - по 10 років тюремного ув'язнення. Усім – із конфіскацією майна.

Бізнесменам Ігорю Кравченку, Петру Загордієнку та оцінювачці Галині Богдановій прокуратура просила призначити покарання у вигляді 11, 10 та 7 років колонії із конфіскацією майна.

При цьому адвокати обвинувачених наполягали на нібито "неприпустимості зібраних доказів" і "грубих порушеннях", допущених слідством. Напередодні суд став на бік адвокатів і визнав неприпустимими низку доказів, зокрема, експертизу щодо вартості будівлі збанкрутілого заводу.

Адвокат Труханова Олександр Лисак після закінчення дебатів у справі наполягав на тому, що покази свідків у суді, нібито нічого цінного для слідства не повідомили.

Сам мер у суді під час своєї 30-ти хвилинної заключної промови наполягав на тому, що справа "політично вмотивована" і будівля "Нової мерії" була необхідна міській громаді, і прокурори з цим погодилися, змінивши обвинувальний акт.

Представники САП під час оголошення вироку присутні не були, відповідно, у сторони обвинувачення буде час на оскарження вироку.

Нагадаємо, нині мер Одеси Геннадій Труханов є фігурантом двох кримінальних проваджень: про заволодіння бюджетними коштами при купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завищеною ціною та про декларування недостовірних відомостей.

Водночас Національне антикорупційне бюро закрило справу про незаконне збагачення Труханова у зв'язку з рішенням Конституційного суду України про декриміналізацію відповідної статті Кримінального кодексу.

Докладніше про справу одеського міського голови читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Оц-тоц первертоц – бабушка здорова" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".