ОБСЄ втратила безпілотник під час фіксації колон російської техніки

28 жовтня 18:11

За півгодини до втрати БПЛА глушили, наголошують у моніторинговій місії.

 

У суботу, 27 жовтня, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ втратили безпілотний літальний апарат (БПЛА), що спостерігав за переміщенням військової техніки на сході України, поблизу з непідконтрольною уряду ділянкою українсько-російського кордону, йдеться в оперативному звіті моніторингової місії.

О 1:18 ночі безпілотник дальнього радіуса дії здійснював політ у районі тимчасово окупованого Калинового Донецької області. Під час польоту БПЛА виявив на схід від т.о. Нижньокринського зенітний ракетний комплекс 9К33 "Оса" та автоцистерну для пального.

Спостерігачі одразу ж скерували БПЛА у напрямку тимчасово окупованої Саурівки. О 1:36 він виявив на ґрунтовій дорозі біля кордону з РФ, де відсутні пункти пропуску, колону у складі семи вантажівок, що рухалися у напрямку т.о. села Манич.

Після цього безпілотник повернувся у район Нижньокринського для подальшого спостереження за колоною. О 1:53 СММ повністю втратила зв'язок із ним, коли безпілотник пролітав на висоті близько семи тисяч футів над районом на південний схід від Нижньокринського.

"Упродовж орієнтовно 35 хвилин до втрати зв'язку з безпілотником у районах поблизу Саурівки та Нижньокринського з певною періодичністю відзначалися перешкоди, за оцінкою, унаслідок глушіння. БПЛА не повернувся до наземного пункту управління та вважається втраченим", - резюмували у місії.

Раніше Сполучені Штати назвали Моніторингову місію ОБСЄ неадекватною через те, що Росія перешкоджає розширенню географічного охоплення СММ. За словами в.о. голови місії США при ОБСЄ Грегорі Мекріса, через невиправдані обмеження з боку РФ, спостерігачі не можуть визначити, якою мірою Росія бере участь в поставках зброї до Донбасу, а також у фінансуванні та підтримці сепаратистів на сході України.

Раніше підконтрольні Росії бойовики терористичного угруповання "ДНР" на блокпості в т.о. Горлівці примусово обшукали автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який проводив об'їзд території, перш ніж дозволили представникам місії продовжити рух.

Окрім цього, під час патрулювання територій в непідконтрольному урядові України селі Сміле Луганської області озброєний бойовик цілився автоматом типу АК в патруль ОБСЄ.

Під час зустрічі співробітників місії зі спецпредставником Державного департаменту США Куртом Волкером спостерігачі ОБСЄ поскаржилися на те, що не можуть отримати доступ до україно-російського кордону. Це змушує організацію підозрювати, що російська сторона щось приховує.