ОБСЄ скаржиться на ускладнення доступу до україно-російського кордону – Волкер

16 травня 05:03

Це змушує думати представників місії, що російській стороні є що приховувати.

 

ОБСЄ зіштовхнулася з новими обмеженнями, зокрема, ускладнився процес отримання доступу представників місії до українсько-російського кордону. Це змушує організацію підозрювати, що російська сторона щось приховує, зазначив спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю "Голос Америки" після візиту в Донбас.

"За своїми повноваженнями, вони мають право там бути і вони повинні мати право пересуватись окупованою територією. Такі обмеження унеможливлюють для них виконання своєї роботи", - підкреслив Волкер.

Спецпредставник розповів, що і раніше ОБСЄ було складно виконувати свою місію, оскільки на всьому шляху до кордону встановлено пропускні пункти, які попереджають про наближення працівників організації. До їхнього ж приїзду все підготовлювалося, щоб вони нічого не побачили.

"Доки вони доїдуть, їм не дозволялось там ночувати і вони мусили повертатись доки було світло, тому на кордоні не було достатньо ефективного спостереження. Однак, навіть це змінилось, і тепер вони не можуть навіть туди потрапити, і тому думають, що там щось є і Росія просто не хоче, щоб вони бачили, що ті тепер роблять", - підсумував Волкер.

Нагадаємо, що в понеділок, 14 травня, Курт Волкер прибув у Донбас. Американський дипломат хоче вивчити гуманітарні проблеми жителів східних областей України.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Волкеру продовжили і навіть розширили мандат. Однак у Державному департаменті США спростували цю заяву, зазначивши, що функції спецпредставника щодо переговорів з Україною, і його мандат залишаються незмінними.