Обшуки в анексованому Криму: 20 затриманих, правозахисники назвали імена

27 березня 17:23

Від початку незаконних обшуків кількість затриманих збільшилася уп'ятеро.

 

Кількість кримських татар, затриманих ФСБ і Росгвардією під час сьогодні масових обшуків в анексованому Росією Криму, збільшилася до 20 осіб, повідомляє правозахисна група "Кримська солідарність"

"Станом на 16:00 вечора відомо про 20 затриманих", - йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сторінці групи в Facebook.

Це: Шабан Умеров,Рустем Сейтхалілов, Різа Ізетов,Фарід Базаров,Джеміль Гафаров,Сейран Муртаза,Алім Карімов,Тофік Абдулгазієв, Білял Аділов, Меджит Абдурахманов, Рустем Шейхалієв, Сеїтвелі Сейтабдієв, Яшар Муедінов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Енвер Аметов, Руслан Сулейманов, Акім Бекіров, Ерфан Османов та Сервер Газієв.

До усіх кримських татар, у будинках яких проводилися обшуки, російські силовики вдерлися близько 5:30-6:00 ранку, наголошують правозахисники. Обшуки проводилися із порушеннями: за відсутності адвокатів, а в деяких випадках – й господарів, із підкиданням до автівок забороненої літератури, якої не було знайдено вдома.

Затримані – переважно активісти, цивільні діячі, блогери і журналісти, які виступали проти тиску, який російські окупанти Криму чинять на кримських татар, та допомагали політв'язням.

Нагадаємо, близько 6:00 ранку в середу, 27 березня, співробітники ФСБ РФ і Росгвардії прийшли з обшуками до будинків 25 кримських татар в анексованому Криму. Більшість обшуків проводилася в окупованому Сімферополі, у межах фабрикованою російськими окупантами "справи Хізб ут-Тахрір".

Національна поліція України відкрила проти співробітників ФСБ і Росгвардії кримінальну справу за ч.2 статті 162 Кримінального кодексу ​​України - порушення недоторканності житла. Їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".