Обшуки у "Страна.uа" та затримання Гужви: що відомо

23 червня 12:46

За інформацією ГПУ, затриманj не лише Гужву, але й його спільника.

 

У ніч на 23 червня правоохоронці провели обшуки в офісі видання "Страна.uа", а ближче до ранку – затримали головного редактора "Страны" Ігоря Гужву. DT.UA зібрав усю наявну інформацію про те, що відбувається.

Обшуки в "Стране"

Увечері 22 червня заступник головного редактора "Страна.uа" Світлана Крюкова повідомила, що співробітники СБУ прийшли з обшуками до її редакції. За її словами, обшук проводили 15-20 силовиків, які зайняли одну з кімнат і перекрили вхід до будівлі бізнес-центру. Вона також повідомила, що в редакції знаходилися три співробітника редакції, в тому числі – головний редактор Ігор Гужва.

Пізніше сам Гужва повідомив, що про проведення обшуку в редакції йому повідомили люди, які представилися співробітниками Національної поліції України. З його слів, керувала обшуком людина, що заборонила йому залишати будівлю аж до завершення обшуку, але документи, які санкціонують дані слідчі дії, не показала. Він також відмовився назвати ім'я і прізвище. Главред "Страны" також заявив, що у нього відібрали телефон і попередили, що не пустять до нього адвокатів.

Пізніше стало відомо, що близько 4 години ранку 23 червня співробітники Національної поліції України відвезли Ігоря Гужву до ГУ МВС у Києві. Як повідомляла "Страна.uа" підозрe Гужві на місці вручено не було. Адвокати журналіста також поїхали на Володимирську, 15, де розташований главк МВС.

За інформацією Генпрокуратури України, затриманj не лише Гужву, але й його спільника.

Що інкримінують Гужві?

За словами генпрокурора Юрія Луценка, головний редактор "Страна.uа" вимагав та отримав 10 тисяч доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика. Сам Гужва, коментуючи причину обшуків і затримання, заявив, що близько місяця тому на нього вийшли люди, які наполегливо пропонували йому 20 тисяч доларів за зняття з сайту тексту про конфлікт людей народного депутата Лінька (РПЛ) та екс-начальника департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України, радника глави МВС Іллі Ківи.

Як повідомляється на сайті Генпрокуратури України, слідство встановило, що головний редактор "Страны", діючи у змові з особою, що представлялася його особистим помічником, вимагали у народного депутата 20 тисяч доларів за нерозголошення відомостей про його особисте життя і політичну діяльність.

У прокуратурі стверджують, що за підсумками проведення слідчих дій протягом майже трьох місяців, слідство виявило та зафіксувало протиправні дії вказаних осіб, їх домовленість про кількість коштів, які планувалося отримати від потерпілого, а також про наявність компрометуючих матеріалів для шантажу останнього.

Наголошується, що вказані особи були затримані відразу після передачі потерпілим частини грошових коштів у розмірі 10 тисяч доларів США. Зазначені кошти, як стверджується, були знайдені правоохоронцями в портфелі Гужви.

В даний момент готується повідомлення про підозру затриманим особам, а також клопотання про обрання їм запобіжного заходу.

За словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, у разі доведення провини Гужві загрожує позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна (ч. 3 ст. 189 КК України – "Вимагання").

Що говорить Гужва?

Гоовний редактор "Страны" висунуті проти нього звинувачення заперечує. За словами журналіста, усе, що відбувається, є заздалегідь спланованою провокацією.

"Ще в середині квітня мені сказали, що проти мене порушено справу щодо вимагання у якогось народного депутата. Я тоді здивувався цій інформації, тому що нічого такого навіть і близько не було. Але в кінці квітня до мене надійшли пропозиції зняти з сайту за великі суми кілька матеріалів про Ляшка. Я відмовився", – цитує Гужву "Страна.uа".

За його словами, в середині травня на нього знову вийшли з такою пропозицією, але хотіли зняти вже один матеріал – про конфлікт Іллі Ківи та народного депутата від РПЛ Лінька, запропонувавши 20 тисяч доларів. Тоді Гужва знову відмовився.

"До того ж, склавши 2+2, я до того часу вже розумів, що це підстава. З тих пір ані від Лінька, ані від Ляшка до мене більше з пропозиціями не приходили. Аж до 22 червня, коли якісь люди що представились поліцією, вдерлися до нас в редакцію. Вони зачитали якийсь документ, який вони назвали ухвалою суду", і який, як вони самі потім зізналися, є нікчемним (тому обшук за ним і не проводили)", – зазначає журналіст.

Гужва вказує, що у цьому "документі" були згадані і Лінько, і ті самі 20 тисяч доларів.

"Чому прийшли? Мабуть, набридло чекати коли я почну "вимагати" щось у Лінька і вирішили вже приступити до дій (справу ж вели з квітня - шкода кидати). Загалом, вся ця історія - заздалегідь спланована провокація проти мене і проти "Страны", – підсумував журналіст.

Позиція Лінька

Народний депутат від РПЛ Дмитро Лінько, який виступає в даній справі потерпілим, тим часом, заявив журналістам, що "в здирництві та шантажі брав участь особисто головний редактор Ігор Гужва".

"З кінця березня мені почали надходити погрози, шантаж і спроби вимагання грошей за непубликацію компроментуючих матеріалів, які були зібрані в результаті стеження за мною. Після цього я звернувся до правоохоронних органів і можу сказати, що те, що сталося - правильно і логічно", - сказав Лінько.

Як повідомляє "Страна", Лінько заявив, що "не настільки дурний, щоб пропонувати комусь гроші за зняття статей".

"Версія редакції "Страна" абсурдна і повністю є неправдивою. І ми це доведемо в суді", – додав депутат.

Реакція громадськості

Затримання Гужви спровокувало широкий громадський резонанс. Адвокатом журналіста стала екс-міністр юстиції Олена Лукаш, а співголова депутатської фракції "Оппоблоку" у парламенті Олександр Вілкул заявив, що готовий взяти Ігоря Гужву на поруки у разі необхідності.

Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко на своїй сторінці в Facebook написав, що обшук редакції ЗМІ і затримання головного редактора – це "надзвичайна ситуація", особливо з урахуванням того, що "Страна.ua" має високі рейтинги і дозволяє собі системно критикувати чиновників.

Позафракційний народний депутат і власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв публічно підтримав "Страну" і її головного редактора, назвавши обшуки і затримання "розправою чистої води".

Народний депутат Мустафа Найєм зазначив у коментарі журналістам, що якщо факт отримання хабара мав місце, то він повинен бути зафіксований. На думку парламентаря, Гужві слід було б першому звернутися до правоохоронних органи відразу ж після того, як йому пропонували хабар люди Лінька.

Народний депутат України, радник глави МВС Антон Геращенко, у свою чергу, прокоментував заяву заступника Гужви Світлани Крюкової про наміри звернутися за підтримкою до послів і міжнародним організацій. За його словами, редакція "Країни" воює проти України, "поширюючи брехню, наклеп і неправду під замовлення".

"Рекомендую Вам, Світлано, в першу чергу звернутися до посольства Російської Федерації в Україні і в керівні органи Співдружності Незалежних Держав (СНД) в місті Москва. Там Вас зрозуміють і почують. Що стосується твердження про те, що "ми зараз вступаємо на небезпечну стежку ЗМІ та влади, від якої полетять тріски в усі сторони", то хочу зазначити що Ви, Світлано, і Ваш партнер Ігор Гужва, давним-давно воюєте проти народу і держави України поширюючи брехню, наклеп і неправду під замовлення", – зазначив він.

Ще один радник міністра внутрішніх справ, Зорян Шкіряк, назвав Гужву "російським пропагандистом і кремлівським соловейком".

"Але насправді суть проста: правоохоронцями задокументовано скоєння кримінального злочину - вимагання і отримання грошей. Факти річ уперта", – зазначив він.

Слід зазначити, що в грудні минулого року "Страна.ua" почала ексклюзивно публікувати так звані "плівки Онищенка" - матеріали народного депутата-втікача Олександра Онищенка, які, за його словами, компрометують президента України і його оточення.

Нагадаємо, в 2015 році проти Ігоря Гужви відкривали кримінальне провадження за підозрою в несплаті податків.