Новопризначений глава СММ ОБСЄ пообіцяв забезпечуватиме збалансований підхід у діяльності місії

05 червня 12:00

Яшар Халіт Чевік зустрівся з Сергієм Кислицею.

 

Новопризначений глава Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік заявив, що у своїй роботі співпрацюватиме з усіма інституціями та забезпечуватиме збалансований підхід у діяльності СММ. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

Вказується, що 4 червня заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця прийняв новопризначеного главу. Вони обговорили ключові питання діяльності місії в Україні. Кислиця закликав продовжувати конструктивну співпрацю СММ з Міністерством закордонних справ, а також з іншими міжнародними структурами.

У прес-службі зазначили, що Чевік "високо оцінив рівень співробітництва", який склався між моніторинговою місією та приймаючою країною протягом останніх років.

Нагадаємо, що новий очільник Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі Яшар Халіт Чевік розпочав роботу в Україні 1 червня. На цій посаді він змінив Ертурула Апакана.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ розпочала роботу в Україні ще до початку конфлікту на сході, 21 березня 2014 року, на запрошення української сторони. Це рішення підтримали 57 країн-учасниць ОБСЄ. Згодом її мандат неодноразово подовжувався.

1 січня 2019 року головування в ОБСЄ розпочала Словаччина, організацію очолив міністр закордонних справ Мирослав Лайчак. 10 січня на прес-конференції у Відні Лайчак повідомив про готовність ОБСЄ підтримати розміщення миротворців ООН в ОРДЛО та сприяти миротворчому контингенту.

У новому році Лайчак відвідав схід України в статусі голови ОБСЄ. Він був шокований умовами життя людей уздовж лінії зіткнення в Донбасі, і закликав обидві сторони докласти більше зусиль для мирного політичного врегулювання конфлікту.