"Нормандська четвірка" почала узгодження нової дати саміту

10 жовтня 22:52

Президент України передбачає, що зустріч чотирьох лідерів відбудеться в листопаді.

 

Дата проведення зустрічі лідерів "нормандського формату" буде відома наступного тижня, і вона відбудеться в листопаді. Про це Зеленський сказав у ході прес-марафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Я думаю, що ми отримаємо дату наступного тижня. І я думаю, що дата (проведення саміту, - ред.) буде в цьому році, думаю, що в листопаді", - сказав президент.

Зеленський також повідомив про те, що в ході телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель обговорила ймовірні дати проведення саміту. Після цього Німеччина та Франція повинні погодити одну з них з російською стороною.

"Вчора я говорив з канцлером Ангелою Меркель, ми піднімали це питання. Вони будуть обговорювати це з французькою стороною і потім будуть пропонувати дату російській стороні", - сказав глава держави.

Читайте також: Представниця Кабміну в Раді: "нормандська зустріч" відбудеться у жовтні-грудні

Раніше планувалося, що саміт глав чотирьох держав пройде в жовтні, проте Росія почала відтягувати дату зустрічі.

14 липня в Парижі і 2 вересня в Берліні відбулися зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату". Зустріч лідерів "Нормандської четвірки" була запланована на 17 вересня, але її скасували за ініціативою Росії.

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.