"Нормандська четвірка" домовилася про демілітаризацію Широкиного

24 червня 03:36

У відведенні озброєнь калібром менше 100 мм ще залишаються деякі технічні деталі.

 

Учасники зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі виступили за якнайшвидше схвалення рішення щодо демілітаризації Широкіно в рамках контактної групи.

"У цьому контексті ми висловилися за те, щоб в рамках підгрупи з безпеки якомога швидше були схвалені рішення щодо демілітаризації Широкіно", - сказав глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Він зазначив, що в аспекті демілітаризації Широкіно і відвід озброєнь калібром менше 100 мм ще залишаються деякі технічні деталі, які необхідно узгодити.

"У цьому контексті ми висловилися за те, щоб в рамках підгрупи з безпеки якомога швидше були схвалені рішення щодо демілітаризації Широкіно, по припиненню порушень припинення вогню, встановлення посиленого моніторингу по всій лінії зіткнення і по завершенню домовленості про те, щоб у розряд відводяться озброєнь включити озброєння калібром менше 100 мм", - каже міністр закордонних справ Росії.

Переговори в "Нормандському форматі" проводяться за участю України, Росії, Франції та Німеччини на різних рівнях - від політдиректорів, до глав держав. На переговорах на високому рівні (за участю глав МЗС - ред.) Україну представляє Павло Клімкін, Росію - Сергій Лавров, Францію - Лоран Фабіус, Німеччину - Франк-Вальтер-Штайнмайер.

На переговорах "Нормандської четвірки" основним питанням обговорення є конфлікт в Україні, способи його деескалації в Донбасі. Остання зустріч глав МЗС мала місце в квітні 2015 року, на якій сторони задекларували підтримку відводу озброєння калібром не менше 100 мм від лінії зіткнення.

На зустрічі "Нормандської четвірки" на найвищому рівні (за участю канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента України Петра Порошенка і президента Росії Володимира Путіна) в лютому 2015 року в Мінську були укладені вже другі за рахунком Мінські угоди в яких глави держав зобов'язалися сприяти виконанню Мінських угод від вересня 2014 року.