"Ніякої комерційної діяльності": В СБУ виправдали Баканова

22 травня 13:15

За словами пресслужби СБУ, іспанська компанія офіційно припинила свою діяльність в 2019 році.

 

Іспанська компанія Nueva tierra verde sociedad limitada, керівну посаду в якій за версією журналістського розслідування "Схем" займає глава СБУ Іван Баканов, призупинила свою діяльність в 2019 році. Про це повідомили в Службі безпеки України, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відомий факт, що задовго до призначення на посаду глави СБУ Іван Баканов успішно займався бізнесом. В тому числі і за кордоном. При цьому, дотримуючись вимог закону, він не займається ніякою комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду", - заявили в СБУ.

Наголошується, що компанія Nueva tierra verde sociedad limitada офіційно припинила свою діяльність в 2019 році.

Читайте також: Заступник голови Міноборони Петренко задекларував близько 1,5 млн грн і службову квартиру

Раніше журналісти проекту "Схеми" з'ясували, що Іван Баканов після призначення на посаду голови Служби безпеки України продовжував обіймати посаду administrador único в компанії Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, зареєстрованої в провінції Жирона. Згідно із законодавством Іспанії, administrador único одноосібно керує компанією, і на нього покладаються всі права та обов'язки щодо її діяльності.

У виписці з іспанської реєстру юридичних осіб також зазначається, що засновником компанії є кіпрська Davegra LTD, якою володіє актор і сценарист Студії "Квартал 95" Андрій Яковлєв.

Нагадаємо, в березні 2020 року президент Зеленський вніс у Раду невідкладний проект закону, який знову засекречує декларації всіх співробітників СБУ без винятку. Таке рішення надійшло після того, як оновлений в 2019 році закон "Про протидію корупції" розсекретив декларації керівництва СБУ.