Незаконно ув'язнений в Росії Сенцов оголосив голодування

16 травня 10:09

Українець два місяці свідомо готувався до цього кроку, і заявив про готовність навіть померти.

 

Незаконно засуджений в Росії український політв'язень Олег Сенцов, який знаходиться у колонії на Ямалі, оголосив голодування в тюрмі. Таким чином він вимагає відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та анексованому Криму. Як повідомила двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан, за словами самого Сенцова, до цього кроку він готувався два місяці, відмовляючись від передач та фізично готуючи організм.

Адвокат Дмитро Дінзе попередив підзахисного про всі можливі наслідки, зокрема, незворотні для здоров'я, однак Сенцов заявив, що готовий померти, якщо вимоги не будуть виконані, пише "Громадське".

"Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і знаходиться в колонії м Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 р Єдиною умовою її припинення є звільнення всіх українських політв'язнів знаходяться на території РФ. Разом та до кінця! Слава Україні", - написав Сенцов у заяві.

Водночас сестра Сенцова Наталія Каплан висловила побоювання, що голодування може не принести результатів, а такий крок завдасть ще більшого удару його здоров'ю, яке і так підірване в ув'язнені.

"Я не можу підтримати Олега в цьому. Мені здається, це нерозумно і від голодування більше шкоди, ніж користі. Дуже страшно за нього. Олег чотири роки в пекельних умовах, без вітамінів, без сонця, без нормального харчування, під страшним психологічним пресом. Цей його крок змушує нервувати, але я знаю Олега і знаю, що він не відступить. Мені залишається тільки сподіватися, що він витримає і досягне поставленої мети", - зазначила Каплан.

Зазначимо, що зараз Сенцов сидить в одиночній камері. Його адвокат не виключає, що Сенцова направлять на примусове психіатричне обстеження і застосують примусове годування.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму. Олександр Кольченко засуджений до десяти років ув'язнення в колонії суворого режиму.