Непродовження Договору про дружбу не знімає з РФ відповідальності за його порушення – дипломат

26 вересня 15:38

Україна й надалі домагатиметься притягнення країни-агресора до відповідальності у міжнародних судових інстанціях.

 

Росія має виконувати власні зобов'язання у межах Договору про дружбу між Україною та РФ, попри його непродовження, наголошує політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макєєв. Відмова від продовження дії угоди з боку України не є підставою для скасування усіх попередніх зобов'язань РФ у межах цього договору.

"Чинність Великого Договору між Україною і Росією ретроспективно не припиняється. Станом на сьогодні Росія є порушником, і непродовження договору не скасовує її зобов'язання у попередній період", - зазначає він на своїй сторінці в Twitter.

Макєєв також наголосив на тому, що Україна й надалі продовжуватиме переслідувати країну-агресора у міжнародних судових інстанціях.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією та Україною містить принципи стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років, цьогоріч її пролонгація не відбулася.

Минулого тижня МЗС України направило російській стороні ноту про непродовження угоди, 25 вересня в РФ отримали її. Рішення РНБО про непродовження Договору про дружбу набуло чинності 19 вересня.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив про те, що Україна підійшла досить підготовленою й юридично захищеною до припинення дії Договору про дружбу з РФ. У МЗС України вважають, що Договір про дружбу з Росією виконав свою місію, але тепер документ вичерпав себе в усіх можливих сенсах.

Детальніше про припинення дії договорів з Росією читайте в статті Олени Зеркаль і Тараса Качки "Кесонна хвороба договірних відносин України з РФ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".