Названа попередня причина масштабної аварії біля столичного торгового центру

14 сiчня 02:04

80% тепломагістралей в Києві потребують заміни

 

Масштабний порив теплоцентралі на вулиці Антоновича в Києві, який призвів до значних пошкоджень в довколишніх закладах, і в результаті якого постраждали люди, не є першим і може стати не останнім в подібному ланцюжку - через серйозну зношеність тепломагістралей міста. Такий висновок можна зробити зі слів заступника голови КМДА Петра Пантелєєва на брифінгу з приводу аварії.

Столична магістраль, на якій сьогодні відбувся масштабний прорив, будувалася ще в 1987 році, проте не вважалася аварійною, сказав Петро Пантелєєв.

"Ця магістраль будувалася в 1987 році, вже потребувала заміни. Вона фактично вичерпала свій ресурс... Аварійною вона не вважалася, оскільки вона пройшла випробування в літній період, вона вже пройшла півзими. Попередньо знос труби став причиною цього пошкодження, але всі перевірки вона проходила", - сказав він.

Майже 80% тепломереж у Києві є зношеними і потребують заміни, така заміна займе 5 років, додав Пантелеєв

"Це - ситуація нештатна. У той же час ми говоримо про те, що на сьогодні майже 80% тепломереж у Києві є зношеними і потребують заміни. Лише в минулому році почалась системна модернізація, тобто було замінено 130 км, але всього майже 3 тис. км мереж теплопостачання, які необхідно міняти", - сказав Пантелєєв.

З його слів, для того щоб це зробити необхідно "5 років і заміна 170 км кожного року".

Ну і, відповідно, кошти.

Читайте також: Музей Івана Гончара у Києві затопило гарячою водою з теплотраси

Нагадаємо, у Києві затопило торгово-розважальний центр Ocean Plaza на Либідській. Причиною став порив труби. Інцидент стався близько 20:45.

В результаті пориву провалився асфальт і на дорозі утворилися дві величезні ями. В одну з них потрапив автобус "Богдан". Дорога перекрита.

Окріп швидко поширився на весь нульовий поверх торгового центру.

За даними ДСНС, одна жінка отримала опіки ніг, її госпіталізували.

"Гаряча вода з тепломережі потрапила також у магазин Ашан і перший поверх ТРЦ Ocean Plaza. Людей евакуювали. Рятувальники особисто винесли на руках з приміщення п'ять осіб", - йдеться в повідомленні.

Також з парової завіси евакуювали трьох пасажирів на зупинці та чотирьох з маршрутного таксі. На разі трьох осіб госпіталізовано у важкому стані. Відомо про щонайменше 13 постраждалих.