НАЗК винесло приписи трьом міністрам

08 сiчня 10:58

Вони не проконтролювали дотримання законодавства їхніми підлеглими.

 

Національне агентство із запобігання корупції внесло чотири приписи про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, інших порушень закону першому віце-прем'єр-міністру України – міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубів, міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну та в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максиму Мартинюку. Як зазначили в агентстві, припис вноситься керівнику органу/установи, який має забезпечувати організацію роботи із запобігання корупції (згідно з ч. 2 статті 12 ЗУ "Про запобігання корупції").

Зокрема припис Степану Кубіву винесено стосовно директора ДП "ДНІПРО-ВДМ" Ігоря Ковтуненка, а міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну стосовно директора підприємства "Морська пошуково-рятувальна служба" Віктора Сударева у зв'язку із встановленням фактів непередачі в управління іншій особі належних їм корпоративних прав у товариствах з обмеженою відповідальністю протягом 30 днів з моменту призначення на вказані посади.

Також внесено припис в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максиму Мартинюку стосовно голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів Володимира Лапи, який не прийняв рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів у зв'язку з отриманням повідомлення про наявність потенційного конфлікту інтересів від начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олега Рубана.

У НАЗК зазначили, що за невиконання цих приписів керівник органу, підприємства, установи, організації несе відповідальність, передбачену статтею 188-46 КУпАП.

Раніше повідомлялося, що НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення у звітах партій "ВО "Батьківщина", "Українське об'єднання патріотів – УКРОП" і "Соціал-демократичної партії". За даним фактом розпочато провадження за статтею про надання завідомо недостовірних даних у звітах.

Про найважливіші кроки для ефективної антикорупційної реформи, зокрема підвищення ефективності роботи НАЗК, читайте у статті Олександра Лємєнова "Антикорупційна система-2019: 5 життєво важливих змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".