НАЗК не помітило незадекларовані Порошенком компанії — "Наші гроші"

16 серпня 12:32

Після повторної перевірки НАЗК лише частково встановило факт недекларування.

 

П'ятий президент України Петро Порошенко не вказав дві компанії в декларації за 2017 рік, однак Національне агентство з питань запобігання корупції цього не помітило, передають "Наші гроші". Статутний капітал однієї із "забутих" компаній складав 18 млн грн.

У декларації за 2017 рік експрезидент вказав, що є кінцевим бенефіціарним власником у 102 фірмах. Однак, згідно з Єдиним реєстром юридичних осіб та іншими відкритими реєстрами, у 2017 році ПАТ "Страхова компанія "Калина" утворила ТОВ "Калина-автолізинг". Восени того ж року Петро Порошенко у відповідному підприємстві значився бенефіціаром та власником істотної участі. Статутний капітал "Калини-автолізінг" станом на 31 грудня 2017року становив 18 млн. грн, що перевищує 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Окрім того, в 2009 році заснували ТОВ "Країна-асистанс". В липні 2016 року Порошенко став власником істотної участі та кінцевим бенефіціарним власником підприємства. У період з 2016 по 2019 роки кінцеві бенефіціари та засновники ТОВ не змінювалися. Статутний капітал підприємства становить 62 500 грн.

Це означає, що колишній президент мав вказати себе бенефіціаром ТОВ "Калина-автолізинг" та ТОВ "Країна-асистанс". Однак Порошенко цього не зробив.

У червні минулого року НАЗК відзвітувало про повну перевірку декларації п'ятого президента України, в результаті якої порушень не виявили. В лютому 2019 року Громадська організація "Антикорупційний штаб" звернулася о НАЗК, щоб вони перевірили недекларування Порошенком двох компаній. Через три місяці після запиту НАЗК відповіло, що перевірило відповідну інформацію, "частково встановило підтвердження наданої інформації" та пообіцяло вжити заходів.

Недекларування Порошенком компаній, статутний капітал яких перевищує 250 прожиткових мінімумів, підпадає під ст. 366-1 Кримінального Кодексу України ("Декларування недостовірної інформації"). Санкція статті передбачає штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин. Також за відповідне порушення особу можуть позбавити волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, у своїй декларації за 2017 рік Порошенко задекларував 16 303 874 гривень загальних доходів. Зокрема, 336 тис. гривень склала його заробітна плата, яку він перерахував на благодійні цілі, а 15,8 млн гривень - відсотки за депозитами.

Також тоді ще президент Порошенко задекларував витрати на відпочинок на Мальдівах в січні. Зазначимо, що Державне бюро розслідувань розслідує можливі факти організації незаконного переправлення через державний кордон України колишнього президента Петра Порошенка для відпочинку на Мальдівських островах. Слідчі перевіряють інформацію, що Порошенко міг перетнути український кордон за фальшивими документами.