Наша країна відзначає День Перемоги у Другій світовій війні

09 травня 07:59

В Україні переосмислюють свято перемоги над нацизмом в Європі.

 

Сьогодні, 9 травня 2015 року Україна вперше відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (або День перемоги), який прийшов на зміну "Дня перемоги" над фашизмом у Великій вітчизняній війні 1941-1945 років, який святкують у Росії і деяких інших пострадянських держав.

"День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні" встановлене державним святом в результаті прийняття 9 квітня 2015 Верховною Радою України проекту закону № 2539 "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років".

Як повідомлялося напередодні, поряд з внесенням змін у філософію святкування Дня перемоги в Україні, був введений ще один пам'ятний день, приурочений до Перемоги у Другій світовій війні. Так, 8 травня в Україні був оголошений Днем пам'яті і примирення. Як пояснювалося у законодавчих ініціативах, меморіальні заходи до Дня Перемоги світі та Європі відрізняються від тих, до яких традиційно звикли на пострадянському просторі, що в ці дні не проводяться розважальні заходи, в цей день не святкують День перемоги, а шанують десятки мільйонів жертв Другої світової війни.

Читайте також: Голова ОБСЄ закликав сторони конфлікту в Донбасі відзначити 70-річчя Перемоги у мирі

Законами, прийнятими в рамках декомунізації, передбачається, що шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов'язком держави і громадян України.

Серед основних форм увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років визначені, зокрема: встановлення почесної варти біля Вічного вогню, могил Невідомого солдата і Невідомого матроса, покладання вінків, квітів до пам'ятників і меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом та вшанування пам'яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років; недопущення фальсифікації історії Другої світової війни 1939-1945 років у наукових дослідженнях, навчально-методичній літературі, підручниках, засобах масової інформації, публічних виступах представників державних органів, органів місцевого самоврядування, посадових осіб; упорядкування, збереження та спорудження пам'ятників та пам'ятних знаків в пам'ять учасників і жертв Другої світової війни 1939-1945 років, створення музеїв, меморіальних комплексів, присвячених Другій світовій війні 1939-1945 років.

У цьому році на День Перемоги 9 травня відбудуться наступні заходи: покладання квітів до обеліску на проспекті Перемоги та пам'ятника невідомому солдату на площі Слави. В 11:05-12:05 пройде Марш миру за участю військових духових оркестрів з України, а також з Естонії, Литви, Польщі, Сербії, до Музею історії війни. Їй передуватиме присяга курсантів у присутності президента України Петра Порошенка.

При цьому параду і салюту в центрі столиці не буде.