Начальника управління "МДБ ДНР" окупованої Макіївки засудили на 12 років

17 жовтня 18:38

Колишній співробітник СБУ зрадив присягу й отримав термін за участь у терористичній організації.

 

Колишнього співробітника Служби безпеки України, який очолив підрозділ так званого "Міністерства державної безпеки" терористичної організації "ДНР" в окупованій Макіївці, заочно засудили до 12 років позбавлення волі. Обвинувальний вирок, винесений Костянтинівським міськрайонним судом Донецької області, уже набув чинності, повідомив прес-центр СБУ у четвер, 17 жовтня.

Слідство встановило, що колишній начальник одного з відділень СБУ в 2014 році зрадив присягу і приєднався до бойовиків російсько-окупаційних формувань. Зрадник очолив так званий "Макіївський підрозділ МДБ ДНР" і активно протидіяв військовим підрозділам і правоохоронним органам України, задіяним у антитерористичній операції й операції Об'єднаних сил.

Зокрема, ексСБУшник вербував місцевих мешканців, погрожуючи їм кримінальним переслідуванням, і примушував їх збирати інформацію про військовослужбовців Збройних сил України і СБУ. В якості інструментів вербування зловмисник використовував не лише погрози, а й тортури.

Суд визнав обвинуваченого винним за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи організації, керівництво або участь у ній).

Досудове слідство в рамках кримінальної справи здійснювало Управління власної безпеки СБУ.

Засуджений перебуває в розшуку. Термін відбування покарання відраховуватиметься з моменту затримання і приведення вироку у виконання.

Раніше заочний вирок винесли колишній судді Севастопольського апеляційного суду Автономної Республіки Крим, яку визнали винною у державній зраді. У складі незаконно створеного "Севастопольського апеляційного господарського суду" вона виносила так звані "судові рішення" про визнання майна Міністерства оборони України в окупованому Криму власністю органів військового управління РФ.

19 грудня 2014 року президент РФ Володимир Путін призначив її суддею так званого "Двадцять першого арбітражного апеляційного суду Республіки Крим".