Начальник в'язниці не підтвердив інформацію про голодування Клиха — Денісова

24 травня 16:55

Українська уповноважена з прав людини звернулася до російської колеги Москалькової щоб роз'яснити ситуацію.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася російської омбудсвумен Тетяни Москалькової, щоб та перевірила інформацію про початок голодування українського політв'язня Станіслава Клиха. Денісова зазначила, що керівник в'язниці, у якій утримують українця, не підтвердив відповідну інформацію.

"Учора від мами українського політв'язня Станіслава Клиха стало відомо, що її син розпочав голодування… Ми відразу звернулись до українського консула у Єкатеринбурзі, який зв'язався з керівником пенітенціарної установи "ФКУ Т УФСИН России по Челябинской области". Керівник тюрми не підтвердив інформацію про голодування. У свою чергу консул збирається відвідати Станіслава Клиха у червні", - повідомила Денісова у Facebook.

Для підтвердження чи спростування інформації про голодування Денісова звернулася до Москалькової.

"Тож я звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, щоб вона терміново перевірила інформацію про оголошення голодування Станіславом, а також вжила заходів щодо забезпечення належних умов утримання та надання медичної допомоги. Чекатиму відповіді і тримаю ситуацію на контролі", - зазначила українська омбудсвумен.

Вона також розповіла, що Станіслава Клиха утримують у дуже холодній камері та кормлять їжею, яку "неможливо їсти".

Раніше російська право захисниця Тетяна Щур повідомила, що Станіслав Клих почав голодування. За її словами, голодування українця є закликом до звільнення, який адресований президенту України Володимиру Зеленському.

У лютому цього року Станіслава Клыха перевели в Челябінськ "на планове лікування". Українець відмовився від лікування в Магнітогорській тюремній психоневрологічній клініці.

За місяць до цього Клих п'ять днів пробув у лікарні в Челябінську. Українець поскаржився на болі в області серця і нирок, і висловив підозру на рак шкіри. Після нетривалого перебування в челябінській лікарні Клиха повернули до в'язниці в Верхнеуральську.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні визнав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними в участі в бойових діях на території республіки в 1994-1996 роках і засудив їх до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно.

Після винесення вироку Клиха етапували в Верхньоуральську в'язницю Челябінської області, а Карпюка – у Володимирський централ.

Детальніше про "чеченську" справу, яку сфабрикували українцям слідчі органи РФ читайте у статті Анастасії Станко "Перші полонені гібридної війни" для "Дзеркала тижня. Україна".