Нацгвардії дозволили використовувати водомети і заборонили застосовувати сльозогінний газ

20 грудня 14:06

Використання водометів забороняється, якщо температура повітря нижче 10 градусів тепла.

 

Кабінет міністрів дозволив військовослужбовцям Нацгвардії використовувати водомети, але заборонив застосовувати сльозогінний газ у натовпі. Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу.

Уряд затвердив правила застосування та перелік спецзасобів, які можуть використовувати військові Нацгвардії, передають "Українські Новини".

Наголошується, що їм дозволено використовувати гумові та пластикові кийки, електрошокери, наручники (сітки для зв'язування), службових собак та коней, засоби акустичного і мікрохвильового впливу, гранати та набої світлошумової й димової дії, а також пристрої для відстрілу гумових куль.

Нацгвардії також дозволено використовувати водомети і бронемашини (без штатного озброєння). Їхнє використання забороняється, якщо температура повітря нижче 10 градусів тепла.

Згідно із затвердженими правилами, перед застосуванням спецзасобів військові зобов'язані не менше двох разів через гучномовець попередити про це. Після застосування спецзасобів нацгвардійці зобов'язані у найкоротші строки забезпечити надання медичної допомоги потерпілим.

Спецзасоби забороняється застосовувати у навчальних закладах, лікарнях, дипломатичних представництвах (без їхньої письмової згоди).

Крім того, заборонено застосовувати наручники більш ніж на дві години, заборонено бити палицями по голові, шиї, ключиці, статевих органах та по животу, світлошумові пристрої забороняється використовувати на відстані ближче двох метрів.

Експерт групи з реформування органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ Євген Крапівін у своїй статті для DT.UA пише, що надання Нацгвардії поліцейських функцій загрожує правам людини. За його словами, набагато ефективніше виділити додаткові ресурси на патрульну поліцію, ніж створювати з нуля паралельну систему у Нацгвардії.

Детальніше про дискусії щодо наділення Нацгвардії поліцейськими функціями читайте в статті Євгена Крапівіна "Поліцейські функції для Нацгвардії: за чи проти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".